KRIGET I UKRAINA

EU kan rikta sanktioner även mot Belarus

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och utrikeschefen Josep Borrell håller presskonferens om den ryska inmarschen i Ukraina. Bild: Kenzo Tribouillard/AP/TT

Ukraina (TT:s korrespondent)

EU-ledarna ska på ett toppmöte ikväll besluta om "massiva" sanktioner mot Ryssland.

Även Belarus kan komma att omfattas.

Statsminister Magdalena Andersson (S) utesluter inte att EU hjälper Ukraina med försvarsmateriel.

Vrede och upprördhet präglade tongångarna i EU inför toppmötet. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar den ryska attacken mot Ukraina för "barbarisk".

– Rysslands mål är inte bara Donbass, inte bara Ukraina. Målet är stabiliteten i Europa och hela den internationella fredsordningen och vi kommer att hålla president Putin som ansvarig för det här, säger hon.

EU:s stats- och regeringschefer samlas klockan 20 i kväll i Bryssel. Inför toppmötet har EU-ländernas ambassadörer redan suttit samlade för att förberedda det nya sanktionspaketet.

– Vi kommer senare i dag att presentera massiva och riktade sanktioner, säger von der Leyen.

Även Swift?

Hon uppger att sanktionspaketet riktar in sig på strategiska sektorer i den ryska ekonomin. Åtgärderna ska blockera tillgången till tekniker och marknader som är av avgörande betydelse för Ryssland.

Enligt von der Leyen kommer EU att frysa ryska tillgångar i EU och stoppa ryska bankers tillgång till europeiska finansmarknader.

Exakt vad som kommer att vara med är oklart. Enligt nyhetssajten Politico Europe finns exempelvis ännu inget beslut om att koppla loss Ryssland från det internationella finansiella transaktionssystemet Swift.

– För det krävs ett politiskt beslut, det blir upp till ledarna att avgöra, säger en diplomatkälla till nyhetssajten.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) deltar på toppmötet och redogjorde i EU-nämnden på torsdagen för regeringens linje.

– Det kommer att vara det hårdaste sanktionsbeslut som tagits av EU, sade hon.

Statsministern uppgav att EU:s sanktionspaket även kommer att utöka antalet personer i Ryssland som ska omfattas av sanktioner. När det gäller om Ryssland ska kopplas bort från Swift, säger Andersson.

– Exakt var vi kommer att landa där, återstår att se.

Belarus kan straffas

Sanktioner kan även komma att riktas mot Belarus som straff för att landet har hjälpt Ryssland med attacken på Ukraina, enligt Andersson.

– Om Belarus visats vara behjälplig bör sanktioner även riktas mot dem, säger Andersson.

Enligt statsministern så är det en punkt på utkastet till ett toppmötesuttalandet att EU ska kunna gå vidare med sanktioner mot Belarus.

– Får vi inga motstridiga uppgifter så kommer Sverige tycka att det finns all anledning att snabbt förbereda sanktioner också mot Belarus.

Från högeroppositionen lyftas krav på att Sverige ska driva på för att EU ska stödja Ukraina med ett defensivt försvarsmaterielpaket.

Statsministern vill inte utesluta någonting vad gäller vad den så kallade europeiska fredsfaciliteten kan stödja Ukraina med. Den är ett finansiellt instrument i EU för att bland annat stärka partnerländers militära förmåga att säkerställa fred.

– Det är inte min avsikt att utesluta något. Nu ska Ukraina få stöd, säger Andersson.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

EU har sedan 2014 infört en rad olika sanktioner mot personer, organisationer och verksamheter i Ryssland och rysskontrollerade områden av Ukraina.

De nya sanktionerna innebär att visumförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU just nu gäller för sammanlagt 555 personer och 52 företag eller organisationer. Det gäller exempelvis talmännen i det ryska parlamentets över- och underhus, tv-programledaren Dmitrij Kiseljov och en lång rad ryska nuvarande eller tidigare ministrar.

Nya på listan är samtliga ledamöter i det ryska parlamentet som röstat för erkännandet av utbrytarområdena samt, enligt nyhetsbyrån AP, bland andra Putins stabschef Anton Vaino och chefredaktören för den statliga nyhetskanalen RT, Margarita Simonjan.

Ekonomiska restriktioner i form av låneförbud i EU gäller även mot ett mindre antal statskontrollerade ryska storföretag. Dessutom finns särskilda handels- och turistrestriktioner gentemot den olagligt annekterade Krim-halvön och de delar av rebellområdena Luhansk och Donetsk som inte kontrolleras av Ukraina.

Ryska myndighetsföreträdare, andra ryska medborgare och organisationer finns även med på andra sanktionslistor i EU, bland annat över globala människorättsövergrepp, brott mot FN-sanktioner kring krigen i Libyen och Syrien, och förbudet av användning av kemiska vapen. Här ingår exempelvis chefen för säkerhetstjänsten FSB och personer kopplade till legosoldatsföretaget Wagner.