KRIGET I UKRAINA

EU överens om nya sanktioner

EU:s utrikeschef Josep Borrell håller presskonferens under tisdagens ministermöten i Paris. Bild: Christophe Archambault/AP/TT

Ukraina (TT:s korrespondent)

EU:s medlemsländer är enhälligt överens om nya sanktioner mot ryska beslutsfattare och banker efter Moskvas erkännande av utbrytarområdena i östra Ukraina.

Tyskland lägger samtidigt rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 på is.

EU-enigheten om sanktioner har nåtts efter ett extrainsatt utrikesministermöte i Paris på tisdagseftermiddagen.

– Det här kommer att göra ont i Ryssland och det kommer att göra mycket ont, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell på en presskonferens efteråt.

– Det här är ett särskilt farligt läge för Europa. (Rysslands president Vladimir) Putin har underminerat Ukrainas suveränitet. Det här är en tydlig upptrappning av Rysslands aggressivitet mot Ukraina, säger Borrell.

"Står tillsammans"

I grova drag presenterades sanktionsplanerna redan på förhand i ett uttalande från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel.

EU-ledarna sade sig rikta in sig mot:

* de personer som var involverade i det "olagliga beslutet" att erkänna utbrytarområdena i östra Ukraina

* banker som finansierar rysk militär och andra insatser i områdena

* den ryska statens och regeringens "förmåga att ha tillgång till EU:s kapital och finansmarknad"

* handel till och från de två utbrytarområdena.

"EU har förberett och står redo att anta ytterligare åtgärder vid ett senare läge om det behövs i ljuset av den fortsatta utvecklingen. Vi står tillsammans med och kommer att fortsätta att stödja Ukraina och dess folk", heter det i uttalandet.

Nordstream på is

Tyskland har samtidigt fryst arbetet med att ge tillstånd till den nybyggda och omdiskuterade gasledningen Nordstream 2.

Förbundskansler Olaf Scholz har gett order om att avbryta den juridiska process som pågår för ett godkännande.

– Det låter tekniskt, men det här är den nödvändiga administrativa åtgärden så att inte ledningen kan certifieras och utan den kan Nordstream 2 inte tas i bruk, säger Scholz, enligt nyhetsbyrån AFP.

Beslutet gillas i USA.

"Vi har haft nära kontakt med Tyskland under natten och välkomnar deras beslut. Vi kommer att följa upp med egna åtgärder i dag", twittrar Vita husets talesperson Jen Psaki enligt AFP.

Brittiska sanktioner

I London meddelar dessutom premiärminister Boris Johnson i ett tal i brittiska underhuset att Storbritannien inför sanktioner mot fem ryska banker och tre personer.

De tre är oligarkerna Gennadij Timtjenko – som bland annat låg bakom uppbyggnaden av oljehandelsbolaget Gunvor med svensken Torbjörn Törnqvist – samt Igor och Boris Rotenberg, miljardärer och delägare i gasinfrastrukturbolaget SGM.

Samtliga har nära kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin och är sedan tidigare belagda med sanktioner i USA. Inom EU råder i sin tur sanktioner mot Arkadij Rotenberg – pappa till Igor och bror till Boris och en av Putins äldsta vänner från ungdomen.

Alla tillgångar i landet kommer att frysas och personerna i fråga kommer förbjudas inresa. Fler åtgärder är att vänta från brittiskt håll, meddelar Johnson.

Förberett i väst

Västländerna har under en längre tid förberett omfattande sanktioner mot Ryssland för att ta till vid en allvarlig upptrappning kring Ukraina.

Frågan har dock varit hur långt man ska gå och hur mycket man ska slå till med redan nu. Innehållet har man även talat tyst om, för att inte ge Kreml en möjlighet att förbereda sig. Gissningar har framförts om att man utöver Nordstream 2 bland annat vill hindra Ryssland från att använda det internationella finansiella överföringssystemet Swift.

Så gott som säkert har ändå varit att EU åtminstone skulle agera som man gjorde vid den olagliga ryska annekteringen av Krim 2014, då europeiska företag stoppades från handel och turism med halvön och ett stort antal lokala och regionala företrädare fick inreseförbud till EU och eventuella tillgångar frysta.

Även tanken på personliga sanktioner mot president Putin har nämnts i sammanhanget – exempelvis av Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis.

– När det gäller statschefer så gäller vanligtvis andra regler. Men jag är för det, säger Landsbergis på väg in till ministermötet i Paris.

Wiktor Nummelin/TT

Gasledningen Nordstream 2 är färdigbyggd, men har ännu inte tagits i bruk. Bild: Johan Hallnäs/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson varslar om nya sanktioner mot Ryssland. Bild: David Cliff/AP/TT

Fakta

EU har sedan 2014 infört en rad olika sanktioner mot personer, organisationer och verksamheter i Ryssland och rysskontrollerade områden av Ukraina.

Visumförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU gäller just nu för 193 personer och 48 företag eller organisationer, däribland exempelvis talmännen i det ryska parlamentets över- och underhus, tv-programledaren Dmitrij Kiseljov och en lång rad ryska nuvarande eller tidigare ministrar.

Ekonomiska restriktioner i form av låneförbud i EU gäller även mot ett mindre antal statskontrollerade ryska storföretag. Dessutom finns särskilda handels- och turistrestriktioner gentemot den olagligt annekterade Krim-halvön.

Ryska myndighetsföreträdare och ryska medborgare och organisationer finns även med på andra sanktionslistor i EU, bland annat över globala människorättsövergrepp, brott mot FN-sanktioner kring krigen i Libyen och Syrien, och förbudet av användning av kemiska vapen. Här ingår exempelvis chefen för säkerhetstjänsten FSB och personer kopplade till legosoldatsgruppen Wagner.

Fakta

Den omstridda 122 mil långa gasledningen Nordstream 2 går från Ryssland till Greifswald i Tyskland. Gasledningen har liksom föregångaren Nordstream en kapacitet på 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Bakom bygget av Nordstream 2 står förutom ryska Gazprom även stora energibolag från EU-länder: franska Engie, österrikiska OMV, brittisk-nederländska Shell samt tyska Uniper och Wintershall.

Tyska myndigheter meddelade i november att tillståndsprövningen av Nordstream 2-ledningen pausats sedan det framgått att bolaget inte uppfyllde formella krav på dotterbolag och verksamhet i Tyskland.

Fakta

Här är några av de personer som sedan tidigare finns på EU:s sanktionslistor för att de anses ha undergrävt Ukrainas territoriella integritet:

* Valentina Matvijenko, talman i ryska parlamentets överhus

* Aleksandr Bortnikov, chef för säkerhetstjänsten FSB

* Nikolaj Patrusjev, sekreterare i Rysslands säkerhetsråd och tidigare chef för FSB

* Rasjid Nurgalijev, biträdande sekreterare i säkerhetsrådet och tidigare inrikesminister

* Ramzan Kadyrov, president i ryska delrepubliken Tjetjenien

* Vladimir Zjirinovskij, mångårig ledare för nationalistpartiet Liberaldemokraterna

* Denis Pusjilin, självutnämnd "statschef" i utbrytarområdet Donetsk

* Arkadij Rotenberg, byggmiljardär och barndomsvän till president Vladimir Putin

* Svetlana Zjurova, parlamentsledamot och tidigare OS-vinnare i skridsko

Totalt finns för tillfället 193 personer och 48 företag eller organisationer på listan.

Källa: EU-kommissionen