ARBETSKRAFTSINVANDRING

Ledare: ”Vi behöver mer utländsk arbetskraft”

Bild: Fredrik Karlsson/TT

Med nya regleringar riskerar Sverige att minska arbetskraftsinvandringens ekonomiska bidrag, skriver Ellen Gustafsson på Dagens Industris ledarsida.

Kompetensbristen är ett av de största problemen för företag, oavsett bransch. Men med nya regleringar riskerar Sverige att skjuta sig i foten, menar hon.

Från november ska utomeuropeiska arbetare ha en lön på över 27 000 kronor, vilket har skapat oro inom flera sektorer, som äldreomsorgen och städbranschen. En kommande utredning planerar att höja denna gräns ytterligare, vilket kan skada både ekonomin och skatteintäkterna, konstaterar hon.

"Visst finns det fusk inom arbetskraftsinvandringen som måste bekämpas. Kontrollerna behöver bli fler och så kallade spårbyten förhindras, vilket regeringen redan arbetar med. Men i sin migrationspolitik måste regeringen förmå att separera frågan om arbetskraftsinvandring. Sänk försörjningskravet och inrätta en nationell strategi för arbetskraftsinvandring. Om Sverige ska lyckas med sin kompetensförsörjning behövs en plan för hur personer ska lockas hit”.

Dagens Industri: ”Ta hit utländsk arbetskraft”