ELKRISEN

Ledare: Europa blir starkare av svensk el

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz Bild: Virginia Mayo/TT

Trots alla orosmoln i ekonomin finns det också ljusglimtar, menar Ellen Gustafsson på DI ledare och exemplifierar med bland annat öppnandet av Kina och och att det hägrar inflationstoppar.

De ljusglimtar som finns har bidragit till att förväntningarna framåt har blivit försiktigt mer positiva, menar Ellen Gustafsson på DI Ledare. ”Inte minst att det som hade kunnat bli en regelrätt energikatastrof inte blev så illa som befarat”, skriver hon.

Hon menar att det framför all märks i Tyskland, där beroendet av rysk gas snabbt har minskat. Men samtidigt är tillgången på energi ett av hoten mot Europas största ekonomi. Och det är där som Sverige kan bli räddaren i nöden.

”Visst måste våra grannländer precis som Sverige bedriva en klokare energipolitik. En politik som gör att alla behöver importera el samtidigt kortsluter både systemet och dess legitimitet. Men i grunden är det bra att Sverige förra året exporterade mest el av alla länder i Europa, inklusive till Tyskland. Det bidrog till att tränga undan koldioxidutsläpp motsvarande hela den svenska biltrafiken. Att bygga ut elproduktionen och fortsätta handla med varandra gör Sverige och Europa starkare”, skriver Ellen Gustafsson

Ledare: Svensk el gör Europa starkare