DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET
Nu ska Gävle ta revansch
Gävle får ett av landets lägsta betyg på företagsklimatet i kommunen. Nu tar kommunen krafttag för att vända utvecklingen. ”Det finns företagare som fått ett bemötande som inte är acceptabelt”, säger Åsa Viklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle.
Gävle har länge fått lågt betyg på lokala företagsklimatet av kommunens företagare.. Och så även i år, där de får ett sammanfattande omdöme från kommunens företag på 2,6 på en sexgradig skala. Ett betyg som är det sjätte lägsta av samtliga 290 kommuner.
Men nu är Gävle fast övertygade om att förändring måste ske.
– Det är ingen underdrift att vi varit cementerade långt ner i undersökningen. Om vi går tillbaka i tiden så har det funnits de i kommunen som sagt att en attitydundersökning behöver man inte bry sig om, men det är en väldigt riskabel strategi. Det som gömmer sig bakom en attitydundersökning är en känsla eller upplevelse som riskerar att bli den allmänna uppfattningen. Det duger inte, säger Åsa Viklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle.
Se resultaten från årets enkätundersökning Lokalt företagsklimat här
Kommunen jobbar målmedvetet för att förbättra företagsklimatet med en rad olika åtgärder.
En av dem är att gå tillbaka till ärenden där företag upplever att de blivit illa behandlade av kommunen. Arbetet leds av den tillförordnade kommundirektören Katarina Stistrup, och målet är att dra lärdom av tidigare misstag, för att i framtiden kunna hantera ärenden på ett bättre sätt.
– Det finns företagare som fått ett bemötande som inte är acceptabelt. Nu genomför vi ett städarbete för att se vad som gick fel, dra lärdom och ge upprättelse till företagen i efterhand om det är möjligt, säger Åsa Viklund Lång.
”Måste underlätta för den lilla företagaren”
Arbetet är en del av att förbättra kommunens service och bemötande i hela den kommunala organisationen.
– Vi måste underlätta för den lilla företagaren som får slita sitt hår i ärenden som kanske är små för kommunen, men otroligt avgörande för företagaren. Och där måste vi få med hela kommunorganisationen på hur service och bemötande påverkar näringslivet, säger Åsa Viklund Lång.
Gävle är den 18:e största kommunen i landet, och är långt ifrån ensamma att kämpa med företagsklimatet bland sina stora kollegor. Under den senaste tioårsperioden finns en tydlig trend att större kommuner får ett allt sämre betyg på företagsklimatet från sina företagare, medan övriga kommuner går i motsatt riktning och får ett allt högre betyg.
Sammanfattande omdöme för de 25 största kommunerna
1. Nacka (3,75)
2. Jönköping (3,50)
3. Haninge (3,47)
4. Lund (3,44)
5. Umeå (3,43)
6. Karlstad (3,41)
7. Linköping (3,40)
8. Borås (3,40)
9. Eskilstuna (3,39)
10. Helsingborg (3,38)
11. Växjö (3,33)
12. Huddinge (3,27)
13. Örebro (3,21)
14. Stockholm (3,20)
15. Halmstad (3,13)
16. Göteborg (3,13)
17. Malmö (3,13)
18. Västerås (3,10)
19. Botkyrka (3,08)
20. Sundsvall (3,05)
21. Kristianstad (2,87)
22. Norrköping (2,82)
23. Södertälje (2,81)
24. Uppsala (2,80)
25. Gävle (2,65)
För att vända utvecklingen har Gävle fördjupat sig i Svenskt Näringslivs Färdplan för ett bättre företagsklimat i stora kommuner. I färdplanen har sex prioriterade fokusområden tagits fram, och Gävle använder rapporten som en checklista.
– Vi betar av alla delar som pekas ut. Uppenbarligen har vi gemensamma nämnare i de större kommunerna som gör att vi halkar efter, säger Åsa Viklund Lång.
Ett annat problem som stått i vägen för företagsklimatet i Gävle är att frågan gjorts till en politisk konfliktyta i kommunen. I början av juni ska samtliga partier i kommunfullmäktige ha ett möte där Åsa Viklund Lång hoppas att politiken kan hitta en större enighet.
– Jag har inte sett någon annan kommun i Sverige där näringslivsklimatet blivit ett så stort konfliktområde. Jag hoppas att vi nu ska kunna samlas i politiken och få en gemensam bild och hitta områden där vi är överens, avslutar hon.
Om undersökningen av det lokala företagsklimatet
Varje år mäter Svenskt Näringsliv företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. I årets enkätundersökning har 32 162 företag svarat på hur de upplever det lokala företagsklimatet. Resultatet används i utvecklingsinriktade dialoger med ledande kommunpolitiker och tjänstepersoner. Läs mer på www.foretagsklimat.se.