KRIGET I UKRAINA

Ukraina kan bli ny tillväxtmotor – ”Svenska företag ligger i startgroparna”

Bild: Natacha Pisarenko

På sikt kan Ukraina bli Europas tillväxtmotor. Det slår en statlig expertgrupp fast, rapporterar SvD.

Kriget i Ukraina rasar och Världsbanken beräknar att kostnaderna kommer att uppgå till minst 4000 miljarder kronor om kriget fortsätter fram till sommaren. Men på sikt kan landet bli en viktigt europeisk tillväxtmotor, enligt en studie av forskare vid Handelshögskolan och Östekonomiska Institutet för den statliga expertgruppen för biståndsanalys.

– Många företag som verkat i Ryssland kommer att vändas mot Ukraina framöver, spås det. Svenska storföretag som ingår i det så kallade ”Östkontoret” för företag på östliga marknader, bland dem Atlas Copco, Ikea, Sandvik, SKF och SEB, väntas också vilja ompositionera sig från Ryssland till Ukraina och andra östländer, säger forskaren Maria Perrotta Berlin till SvD.

Potentialen är stor för svenska företag inom en rad branscher, som infrastruktur och grön energi, och om det sker en förändring av kredit- och exportgarantierna skulle det kunna bli ett startskott för svenska investeringar i landet, enligt Maria Perrotta Berlin.

– Det sker kanske inte imorgon dag, men vi vet att det finns ett stort intresse inom det svenska näringslivet att närma sig den ukrainska marknaden, säger hon till tidningen.

SvD: Ukraina kan bli ny tillväxtmotor i Europa