DEN SVENSKA INDUSTRIN

Så stor skillnad gör nya jordartsmetallerna för svensk industri

LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vid en pressträff där LKAB presenterade att företagaet har gjort det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller. En miljon ton kan komma att brytas invid LKAB:s gruva i Kiruna. Bild: Jonas Ekströmer/TT

De sällsynta jordartsmetaller som LKAB nyligen meddelade att de hade hittat skulle göra stor skillnad för svensk industri. Det konstaterar flera näringslivsföreträdare i Magasin t:.

– Att kunna köpa råmaterial som har tagits fram i Sverige skulle göra stor skillnad. Vi skulle då kunna ha en ökad spårbarhet och transparens för hur dessa material har tagits fram, säger Linnea Petersson, ansvarig för hållbart material på Volvo Cars, till Magasin t:.

Jordartsmetallerna behövs bland annat för elbilstillverkning. Men den ökande osäkerheten i världen gör att många företag ser över sina leveranskedjor.

– Det globala säkerhetsläget har skärpts och covid visade vilka sårbarheter som finns. Där vi tidigare hade en fungerande global världshandel finns det nu en rörelse mot att skaffa sig kontroll, lokal försörjning men även ökat krav kopplat till hållbarhet, säger Christina Jönsson som är avdelningschef på forskningsinstitutet RISE till Magasin t:.

Magasin t:: Sällsynta jordartsmetaller – så stort är industrins behov