SVERIGES ENTREPRENÖRER

Northvolts grundare blev Sveriges främsta entreprenör

Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt.

Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt, utsågs till Sveriges främsta entreprenör vid den nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year.

Under torsdagskvällen utsågs Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt, till Sveriges främsta entreprenör vid den nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year. Han blir därmed Sveriges representant i världsfinalen i Monaco.

Peter Carlsson grundade Northvolt med Paolo Cerruti 2016. Sedan dess har de tagit in ordrar på över 550 miljarder kronor och knutit till sig kunder som Volkswagen, BMW, Scania och Volvo Cars. Expansionen fortsätter med planer för flera fabriker i Europa med målet att bygga det mest hållbara batteriet i världen för att möjliggöra omställningen till förnybar energi.

– En stor del av entreprenörskap handlar om att kunna sälja in en vision för något som inte ännu finns, för att sen kunna göra verklighet av drömmen. Att Peter Carlsson nu driver igenom en av de största industriinvesteringarna i modern historia visar att han och Northvolt är på god väg att lyckats. Han visar på en otrolig djärvhet som jag tror kommer inspirera en helt ny generation av entreprenörer, säger Günther Mårder, juryordförande för EY Entrepreneur Of The Year, i ett uttalande.

Årets kvinnliga stjärnskott gick till Madelene Törnblom, Maya Delorez AB.

Årets manliga stjärnskott blev Oliver Lundgren, Skolon AB.

SEB delade ut priset Bästa internationella tillväxt till Lars Eklund och Kenth Eklund, Sunds Fibertech Group AB.

Två hederspriser delades också ut av EY under kvällen. Årets sociala entreprenör gick till Behrang och Behrooz Gilianpour, Ozonetech System AB, en del av Mellifiq och EY Family Enterprise Award of Excellence gick till Mellby gård och familjen Andersson.

Här är samtliga finalister i tävlingen

Galan i bilder