KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Svensk utvinning ger tillverkningen av elbilar minskade utsläpp

Om elbilarna tillverkades av koppar och järn som brutits i Sverige skulle klimatnyttan bli mycket stor, framgår av en ny sammanställning.

År 2030 kommer det finnas mer än 15 gånger så många elbilar som idag i Sverige. Om bilarna tillverkades av koppar och järn som brutits och förädlats i Sverige istället för på annat håll i världen skulle klimatnyttan vara över 3 miljoner ton koldioxid, och det redan innan bilarna är producerade. Det motsvarar utsläpp från 1,6 miljoner fossilbilar på ett år. Det visar en sammanställning gjord av Den Svenska Gruvan.

– Sverige och andra demokratiska västländer har under en längre tid överlåtit expansionen av gruvnäringen till utvecklingsländer och icke-demokratiska länder. Det har gjort att vi nu är beroende av länder som Kina och Ryssland som ligger långt efter både vad gäller klimatmässig och social hållbarhet. För att klara av de utmaningar som världen står inför behöver västvärlden utveckla gruvnäringen i sina egna länder, säger Maria Sunér, vd på Svemin, och representant för Den Svenska Gruvan, i ett uttalande.