AVTALSRÖRELSE

Chefsekonom om inflationen: ”Man måste kunna sitta still i båten”

Bild: Sören Andersson

Flera bedömare tror att inflationen ökar risken för en stökig avtalsrörelse. Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, efterlyser att gemene man och fackförbunden tar sitt förnuft till fånga och håller igen på lönekraven, skriver Fokus.

Såväl SEB som Swedbank spår att inflationen når sin topp i sommar och planar ut under hösten, om inget oförutsett händer i världspolitiken. Tysklands största fackförbund, IG Metall, har öppnat för lönekrav på 8,2 procent. Kraven lär inte gå igenom, spår Swedbanks Mattias Persson, men varnar för att om lönekraven höjs i Europa riskerar det starta en trend även här.

– Det skulle höja kostnader för alla producenter och företagare. Då är det risk att det prisas upp mot kund igen, och då är vi inne i en otrevlig spiral. Där vill man inte hamna, säger han till Fokus.

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, understryker att inflationen är utbudsdriven och kommer att falla tillbaka.

– Man måste kunna sitta still i båten. Man måste på något sätt inse att vi får ta reallöneminskning i år för att kunna få reallöneökningar framöver. Det är mycket lättare att förhandla löner och få stabila reallöneökningar om vi har en stabil inflation, säger han till tidningen.

Fokus: Inflationen ökar risk för stökig lönerörelse