DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Besöksnäringen missnöjd med infrastrukturplan

STOCKHOLM 20200713En turist tar en bild på Skeppsbron från Kastellholmen.Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610 Bild: Stina Stjernkvist/TT

Besöksnäringen skuffas undan när myndigheterna planerar för hur framtida transportstrukturerna kan se ut. Det menar branschorganisationen Svensk Turism.

Branschorganisationen Svensk Turism är kritiska till att Trafikverket inte tar hänsyn till besöksnäringens behov i sin nationella plan för transport-infrastrukturen 2022-2033, rapporterar Bussmagasinet. Det har till och med blivit sämre anser branschorganisationen.

Besöksnäringen som är basnäring som per definition bygger på att människor förflyttar sig, ges ett ytterst begränsat utrymme, anser Svensk Turism.

Svensk Turism AB samlar den privata delen av svensk besöksnäring och i organisationens styrelse sitter bland andra Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag samt Tina Thorsell, chef samhällspolitik vid Transportföretagen.

Trafikverkets förslag till nationell plan innehåller endast en enda referens till turism och besöksnäring, skriver sajten.

”Ett fungerande transportsystem är en av huvudnycklarna för att vi ska nå visionen i regeringens ”Strategi för hållbar turism och växande besöksnäring”. Det är därför avgörande att besöksnäringens behov och förutsättningar på ett systematiskt sätt tillgodoses i planeringen av transportinfrastrukturen”, skriver Svensk Turism.

Svensk Turism ägs av bland andra Visita, Svensk Handel, Transportföretagen, Passagerarrederierna och SJ.

Bussmagasinet: Turistnäringen kritiserar Trafikverkets plan