DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Kraftig kritik mot nya korttidsstödet – för få kan beviljas

Skatteverkets huvudkontor i Solna. Bild: Janerik Henriksson/TT

I april kan företag ansöka om det nya korttidsstödet. Men redan nu kritiserar företagsrepresentanter stödet för att vara för åtstramat och för uteslutande än tidigare, skriver Di.

Svenska Handel har i remissrundan om avslutades i veckan, skriver att den stödet är så lågt att de äts upp av lönekostnaderna, vilket i värsta fall kan leda till uppsägningar.

Tidsspannet för att ansöka om stödet är också för kort, 30 dagar. Dessutom har Skatteverket, som tar över utbetalningarna av stödet efter Tillväxtverket, antytt i lagtexten att få coronakrisande företag kommer att beviljas stöd.

Andra försämringar enligt Företagarna är att anställda familjemedlemmar inte omfattas av stödet, vilket drabbar en stor andel små familjedrivna företag.

Almega kritiserar stödet eftersom det nya korttidsstödet inte ges till företagare inom vårdsektorn, som naprapater och sjukgymnaster.

– De skulle drabbas väldigt hårt om förslaget gick igenom utan ändringar på den punkten, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega och antyder att Socialdemokraternas frångår sin gamla valparoll om att "Alla ska med".

Dagens industri: Varningen: Få företag kan få nya korttidsstödet