DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Näringslivet: Nödvändigt med återaktiverade stöd

Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega. Bild: Johan Jeppsson

Att skatteanståndet, omställningsstödet och omsättningsstödet återinförs är ”nödvändigt”, enligt Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

– Regeringens besked är givetvis välkommet och nödvändigt. Dock kunde det framgått tydligare att stöden ska gälla så länge smittspridning pågår och rekommendationer gäller. Företag behöver långsiktighet och då räcker inte en månad i taget, det skapar bara onödig oro, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, i ett pressmeddelande.

Även Visita, branschorganisation för besöksnäringen, välkomnar det stöd som införts men hade önskat mer tydlighet framöver.

– Det är bra att regeringen har lyssnat på våra nödrop, men det är klart att jag hade önskar att det redan nu skulle gälla för första kvartalet, för det här är inte bara relaterat till julborden utan det är också relaterat till andra rekommendationer och restriktioner i samhället, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita, till TT.

Organisationen Företagarna är också nöjda med beskedet.

– Men nu vi vill se verkstad av det här också, säger Företagarnas samhällspolitiske chef Fredrik Östbom till TT.

Han lyfter fram att företagen tidigare i pandemin tvingats vänta på långa handläggningstider innan pengarna betalats ut.

Svensk Handel konstaterar att återinförda pandemistöd till företag viktigt för att rädda jobb i gränshandeln. Däremot anser organisationen att kravet för att få del av omställningsstödet är för högt.

-¬ Det är välkommet att regeringen aviserar återinförandet av krisstöd för att rädda företag och jobb. Däremot är kravet för att få del av omställningsstödet för högt. Tappar du som handlare 30 procent av din försäljning mitt i den så viktiga julhandeln är det inte många som överlever, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Almega: Nödvändigt med återaktiverade stöd

Svensk Handel: Återinförda pandemistöd till företag viktigt för att rädda jobb i gränshandeln