DEN SVENSKA EKONOMIN

Besked från regeringen om budgeten väntas

Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild Bild: Paul Wennerholm/TT

Politik (TT)

Utgången är oklar när riksdagen idag debatterar och röstar om vårändringsbudgeten.

Ett besked om hur regeringen ska försöka rädda budgeten och kompromissen om höjda pensioner, väntas strax före debatten från finansminister Mikael Damberg (S), enligt uppgift till TT.

Kompromissen presenterades i riksdagens finansutskott så sent som i måndags efter det att regeringen och Centerpartiet hade träffat en överenskommelse om höjda pensioner, med godkännande av Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Men bara timmarna efter stoppade oppositionspartierna i form av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna förslaget från att tas upp. De hänvisade till formella grunder och att förslaget presenterades för sent för att kunna behandlas seriöst enligt riksdagens regler för behandling av förslag. Och deras eget pensionsförslag var dessutom bättre, hävdade de.

Regeringen, C, V och MP sade då att de ändå skulle försöka lägga fram förslaget under själva debatten för att låta riksdagsledamöterna ta ställning. Men den vägen kan vara stängd.

I går uppgav bland andra finansministern att regeringen överväger olika alternativ med målet att få igenom vårändringsbudgeten med pensionskompromissen i riksdagen. En extra ändringsbudget sades vara ett alternativ.

Lars Larsson/TT