CORONAVACCINERINGEN

Kommuner omplacerar ovaccinerad personal

Ovaccinerad personal som jobbar med äldre kan bli omplacerad i flera kommuner. Arkivbild. Bild: Erik Mårtensson/TT

Coronaviruset (TT)

Stockholm, Arjeplog och Uppsala är några kommuner där politikerna har tagit beslut om att ovaccinerad hemtjänstpersonal ska omplaceras. Anställda har dock rätt att tiga om sin vaccinationsstatus för arbetsgivaren.

– Frågan är fri att ställa och det är frivilligt för en anställd att svara på om de är vaccinerade eller inte, säger Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad, till Dagens Nyheter.

Tanken är att ge den aktuella personalen nya sysslor där de inte är fysiskt nära vårdtagarna. Exempel är städning, matlagning och varuinköp.

Arjeplog var tidigt ute i september.

– Jag har inte fått några signaler om negativa bemötanden. Personalen har accepterat att vi har ställt frågor, och vi har även försökt att få de som inte har velat vaccinera sig att faktiskt göra det, säger socialchef Robert Cortinovis till Norran.

I Uppsala är det politiska stödet för omplacering av ovaccinerad personal brett. Såväl Moderaterna som Socialdemokraterna står bakom åtgärden.

– Vi har försökt ha tålamod och vänta in ett nationellt stöd i frågan, men vi har nu konstaterat att det dröjer och att vi måste gå fram själva, säger Eva Christiernin (S), ordförande i äldrenämnden, till Upsala Nya Tidning.

Det innebär att personal vid Uppsalas hemtjänst, äldrevård och annan omsorg inom kort kommer att omplaceras om de antingen inte är vaccinerade, eller inte vill uppge ifall de är det.