REGERINGSKRISEN

Kristersson ger upp försök att bilda regering

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) ger upp försöken att bilda en ny borgerlig regering. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Politik (TT)

Moderatledaren Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda en ny borgerlig regering.

– Mandatmatematiken är emot oss, säger Kristersson.

För två dagar sedan fick Ulf Kristersson i uppdrag av riksdagens talman Andreas Norlén att sondera förutsättningarna för att bilda en ny regering. Han hade till i morgon, fredag, på sig att försöka, men väljer att redan nu ge besked om att han ger upp.

– De parlamentariska förutsättningarna för att bilda en borgerlig regering finns helt enkelt inte, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

– Vi drar slutsatsen att det finns 175 mandat som kommer att rösta nej.

I en statsministeromröstning kan en kandidat inte ha 175 eller fler röster emot sig.

Tidigare oklarheter

Statsministeromröstningen i riksdagen kommer att bli mycket jämn. Det handlar om ett mandats marginal. Fram till i går fanns oklarheter kring de 175 mandaten, säger Kristersson. Och det var också ett av skälen till att han accepterade sonderingsuppdraget.

Men sedan landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnat in sin avskedsansökan för att kunna rösta i statsministeromröstningen och även enskilda riksdagsledamöter gett besked om att de kommer att följa partilinjen, så drar Moderatledaren slutsatsen att en ny regering kommer att röstas ned.

– Det är matematiken som ligger bakom detta, säger Kristersson.

Sakpolitiska samtal

– Under de här två dagarna, det känns som en längre tid, har Ebba Busch och jag fört bra samtal med Liberalerna och Sverigedemokraterna, säger Kristersson.

Han säger sig vara övertygad om att det finns goda sakpolitiska skäl och möjligheter att bilda en M-KD-regering med stöd av L och SD. Under de två dagarna har partierna diskuterat kriminalpolitik, skatter, migration och klimat- och energipolitik.

– Vi har hållit oss till sakpolitiken, vad en regering ska åstadkomma. Vi har inte kommit in på exakta diskussioner om själva regeringsbildningen, säger Ulf Kristersson.

Omröstning?

Kristersson ger sitt besked redan nu för att inte fördröja processen för att få en ny regering på plats.

– Jag tycker att det var min plikt att gå tillbaka till talmannen och säga att det finns sakpolitisk gemenskap men vi har inte matematiken, säger Ulf Kristersson.

På frågan om detta nu innebär att Stefan Löfven blir statsminister igen svarar Kristersson att det är upp till riksdagen.

Det är nu upp till talmannen att avgöra om riksdagen ändå ska få rösta om Ulf Kristersson som statsministerkandidat. Tidigare har det sagts att en omröstning kan ske på måndag.