DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Nato-yra i kommunerna: Tävlar om jobb och infrastruktur

Kommunstyrelseordförande Claes Nordmark (S) räknar med att Boden ska dra fördel av USA:s ökade militära närvaro i Sverige. Bild: Andreas Sjölin, TT, Mats Engfors, Fotographic

Sveriges inträde i Nato väntas leda till att USA ökar sin militära närvaro på svensk mark. Attraktivt, tycker en rad kommuner som nu försöker locka etableringar i hopp om att få positiva följdeffekter på köpet. Det rapporterar Dagens industri.

Försvarsminister Pål Jonson (M) och civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) har haft möte med drygt 30 svenska kommuner om vilken som blir deras roll när Sverige går med i Nato. Sedan tidigare har 17 svenska kommuner fått veta att de omfattas av det kommande bilaterala försvarsavtalet med USA. Det rapporterar Dagens industri, som också vittnar om en dragkamp mellan kommuner om att få fördelar när Sverige blir Nato-medlem.

Amerikansk militär närvaro förväntas leda till bland annat arbetstillfällen och infrastruktursatsningar. Bland de kommuner som visat intresse hittills finns bland andra Östersund, som redan har tagit fram en broschyr i syfte att marknadsföra kommunen i Nato-sammanhang. Även Boden hoppas på att få en stor del av kakan när Nato etableras tydligare i Sverige.

Bodens kommunstyrelseordförande Claes Nordmark (S) menar att den amerikanska närvaron i kommunen redan har ökat.

– Det är ett faktum sedan några år tillbaka att man träffar på soldater från Nato-länder när man äter lunch på stan, säger han till Di.

Di: Nu laddar kommunerna för kamp om att locka Nato