DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Ungern har sagt ja till Sverige i Nato

Ungerns premiärminister Viktor Orbán anländer till parlamentet för att hålla tal. Bild: Denes Erdos/AP/TT

Nato (TT:s utsända)

Ungerns parlament har röstat ja till Sveriges Natoansökan. En lång applåd bröt ut i kammaren efter beskedet. ”Medlemskapets betydelse för långsiktig stabilitet och trygghet kan inte överskattas”, säger Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv.

"En historisk dag. Alla Natoländers parlament har nu röstat för Sveriges Natomedlemskap. Vi står redo att axla vår del av ansvaret för Natos säkerhet", skriver statsminister Ulf Kristersson (M) på X.

Nu återstår bara formaliteter innan Sverige är fullvärdig medlem av försvarsalliansen.

Frågan hamnade på parlamentets bord redan sommaren 2022, men premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz har flera gånger fördröjt omröstningen.

I fredags besökte Ulf Kristersson Budapest och då presenterades ett nytt försvarsavtal, som bland annat innebär att Ungern köper fyra svenska stridsflygplan av typen Jas 39 Gripen.

Ungern är den sista av Natos för närvarande 31 medlemsstater att godkänna den svenska ansökan.

”Näringslivet är en avgörande part i totalförsvaret och försörjningsberedskapen.”

Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, konstaterar med glädje att Sverige nu blir fullvärdig medlem i Nato.

– Även om det varit en utdragen process så har vi alla utnyttjat den väl för att förbereda oss för att ta plats som ett allierat land inom Nato, säger han.

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv. Bild: Christine Olsson/TT

Vår fred och vår självständighet bygger på samarbete, betonar Jan-Olof Jacke.

– Nu kan vi fullt ut ge vårt bidrag till en utvecklad och stärkt säkerhetsordning i vår del av världen. Vi kan vara med och utforma ett starkt block som kan ge hela Östersjöområdet den trygghet som är förutsättningen för ett fungerande och starkt näringsliv.

– Medlemskapets betydelse för långsiktig stabilitet och trygghet kan inte överskattas. Näringslivet är en avgörande part i totalförsvaret och försörjningsberedskapen.

Maria Davidsson/TT, TN