RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Inflationen faller – räntesänkningar närmare

Får vi mer för pengarna snart? Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Inflationen faller ytterligare och det mer än väntat. I november låg prisökningstakten på 5,8 procent. Räntesänkningarna närmar sig, enligt två ekonomer.

Möjligtvis finns en reaeffekt från Black Friday i novembersiffran, resonerar Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea. Det kan göra att varupriserna studsar upp tillfälligt i december.

– Men i slutändan kommer vi nog ändå skriva ner inflationsprognosen, säger han.

Sammantaget, ihop med att den amerikanska centralbanken nu signalerar räntesänkningar, kan göra att både Europeiska centralbanken och Riksbanken intar en mjukare hållning. Nordeaekonomerna tror att en första räntesänkning från den svenska Riksbanken kommer efter sommaren. Möjligtvis ändrar de här senaste signalerna det.

– En räntesänkning kommer närmare, säger Isaksson.

– Vi är på rätt väg. Det här är en tydlig trend på flera håll, i Europa och i USA. Inflationsgapet mot i synnerhet Europa minskar nu, vilket är positivt, och mycket talar för att den här utvecklingen kommer att hålla i sig framöver, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Sänkningar till sommaren

Inflationssiffrorna innebär, enligt Magnusson, att Riksbanken kan föra en något mindre åtstramande penningpolitik nästa år.

– Dagens siffror stärker oss i vår uppfattning att vi kan se räntesänkningar redan till sommaren, snarare än efter sommaren.

Inflationen på 5,8 procent kan jämföras med prisökningstakten på 6,5 procent i årstakt i oktober, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Nedgången var större än väntat. Enligt Bloombergs sammanställning väntade sig ekonomerna en inflation på 6,0 procent i november.

"Trots att el- och räntekostnaderna steg i november ser vi att den totala inflationstakten avtar", säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Inflationstakten enligt Riksbankens mått KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) var 3,6 procent i november. Också det var tydligt lägre än väntat.

El- och drivmedelspriser har fallit jämfört med november i fjol, 22 respektive 7 procent, och bidrar därmed till att inflationstakten faller. Åt andra hållet går matpriserna, även om ökningstakten avtar. På ett är har livsmedelspriserna stigit med 6,5 procent.

Framför allt är det boendekostnaderna i form av högre räntor som fortsatt driver inflationen. Även tjänstepriserna stiger generellt.

Olle Lindström/TT

Joakim Hugert Lundberg/TT