RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Danske Bank: Taylor Swift ett inflationshot

Taylor Swift i samband med förra veckans konsert i Paris. Bild: Lewis Joly/AP/TT

Ekonomi (TT)

Svensk inflation faller nu och det väcks ytterligare hopp om flera räntesänkningar från Riksbankens sida. Dessa kan dock grusas från högst oväntat håll, nämligen i form av Taylor Swift.

Inför popstjärnans kommande konserter i Stockholm höjer nu Danske Bank ett varningens finger för att Swift kan driva på inflationsutvecklingen precis som man trodde inför branschkollegan Beyoncés framträdande i Sverige förra året.

– Alla vet att vi haft Eurovision i Malmö och vi har Taylor Swift på besök i Stockholm. Det finns en risk att priserna på hotell och restaurang liksom biljetterna faktiskt trycker upp inflationen mer än vid Beyoncés besök förra året som då blev lite grann av en priseffekt, säger Michael Grahn i ett inslag på bankens hemsida.

Det senaste inflationsutfallet för svensk del i april, överraskade med en svagare inflation än väntat. Inför Riksbankens nästa räntebesked ska dock inflationssiffror för maj redovisas och där skulle alltså Swift kunna bli en negativ effekt enligt Danske Bank.

– Där finns naturligtvis en liten risk för smolk i bägaren, säger Michael Grahn.

Vid senaste penningpolitiska mötet meddelade Riksbanken en första räntesänkning på åtta år, för att det ska bli en repris vid junimötet behövs dock en ytterligare nedgång när det gäller inflationen, påpekar Grahn:

– Då räcker det inte med att avvikelsen består utan det måste tillkomma ytterligare information. Säg att vi skulle få sex eller åtta tiondelar under Riksbankens prognos, då finns det en klar öppning till att Riksbanken skulle sänka i juni, säger Michael Grahn.

SEB spelar dock ned betydelsen av den amerikanska stjärnans besök i Stockholm.

Det är klart, om något, så utgör stora event en risk för inflationen när det gäller hotell, restauranger och transportsidan. Men man ska nog inte överskatta effekten sådant här har. Det rör sig om några dagar. Det kommer inte att ändra inflationsbilden i någon större utsträckning, säger räntestrategen Amanda Sundström.

Tobias Österberg/TT