RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Trots exportavtal – risk för fortsatt höga livsmedelspriser

Bild: Johan Nilsson/TT

Svenska lantbruksföreträdare varnar för fortsatt höga livsmedelspriser trots det nyligen tecknade spannmålsavtalet mellan Ryssland och Ukraina, skriver DN.

Det nya avtalet gör att spannmålen nu kunna transporteras från de tidigare blockerade hamnarna och sedan ut i världen öppnade. Men det är fortsatt osäkert hur ukrainska bönder ska exportera dagens volymer, menar Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas Riksförbund.

– De har redan satt igång att börja skörda år 2022:s skörd i Ukraina. Men om man inte kan exportera det som redan finns i lagren så kan det bli ett problem att skörden kan förstöras, säger han.

Och med fortsatt höga priser för gödningsmedel, energipriser och drivmedelskostnader kommer det att bli svårt för mjölkbönderna att sänka priserna till konsument, säger Caroline Starck, kommunikationschef på Arla.

– Det är dyrt med jordbruk och det går inte att tillfälligt avveckla halva sin verksamhet, så fungerar det inte. Det är viktigt att vi stöttar bönderna och jag hoppas att det finns en förståelse hos konsumenterna.

Dagens Nyheter: Exportavtal påverkar svenska livsmedelspriser