KRIGET I UKRAINA

Erdogan: Respektera avtal om spannmål

Brandmän släcker en brand i hamnen i Odessa under lördagen efter den ryska attacken. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina (TT)

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanade på måndagen Ryssland och Ukraina att "agera ansvarsfullt och respektera det avtal" som undertecknats om export av ukrainskt spannmål, i en intervju med det statliga tv-bolaget TRT.

– Vi vill att alla ska undvika handlingar som strider mot avtalets anda, säger Erdogan som agerade medlare under förhandlingarna.

Ryssland bombade hamnstaden Odessa i helgen, kort efter att ha skrivit under ett avtal som skulle göra det möjligt att frakta ut spannmål från Ukraina och över Svarta havet, bland annat via Odessa. Något som Erdogan också kommenterar:

– Det gör oss ledsna att något sådant hände. Denna typ av misslyckande skulle vara skadligt för oss alla. Vi är fast beslutna att implementera detta avtal med alla dess komponenter och våra ansträngningar fortsätter i detta avseende”, säger han.

John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, säger till CNN att attacken mot Odessa i helgen är oroande.

– Vi har indikationer på att de verkligen kom nära vissa spannmålsterminaler – oavsett om de skadade dem eller inte. Vi har inte sett en exakt bedömning av skadorna, men vi kommer att följa det här väldigt noga, säger han.

Samtidigt som Kiev förbereder spannmålsexport från hamnarna i Odessa, Tjornomorsk och Pivdennyj sade den ryska utrikesministern Sergej Lavrov att Rysslands övergripande mål är att störta Ukrainas regering, i ett i samtal med diplomater vid Arabförbundets toppmöte i Kairo på söndagskvällen.

Lavrovs uttalanden står i stark kontrast till Kremls linje tidigare under kriget, då dess talespersoner flera gånger upprepade att de inte är ute efter att störta Zelenskyjs regering.