DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

L sågar tanke om sänkta betygskrav

Regeringens intention att utreda sänkta behörighetskrav till gymnasiet får tummen ned av L. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Utbildning (TT)

Utbildningsminister Anna Ekströms (S) plan att utreda sänkta behörighetskrav till gymnasiet får omedelbart skarp kritik av Liberalerna.

– Signalen är rent destruktiv, säger Fredrik Malm, skolpolitisk talesperson.

Regeringens intention att se över behörighetsgränsen till gymnasiet och om det ska finnas underkända betyg i grundskolan är ett steg i fel riktning, enligt Malm.

– Problemet i dag är inte att ambitionerna är för höga, utan att det kommer för många elever till gymnasieskolan utan tillräckliga kunskaper från grundskolan. Så vi måste ha högre ambitioner, inte sänkta, säger han.

Det vore att göra ungdomarna en otjänst att släppa dem vidare i skolsystemet utan tillräckliga förkunskaper, fortsätter Malm.

I våras var det mer än 16 000 niondeklassare som hade ett eller flera F (underkänt) i betyget och inte blev gymnasiebehöriga. Det är alldeles för många, har Anna Ekström sagt och påpekat att ingen förutsåg konsekvenserna när systemet infördes.

– Men regeringen har gjort en rad förändringar under åren som försvårat möjligheten att nå godkänt. Man kommunaliserade skolan, man lade ner speciallärarutbildningen och man slopade flera nationella prov i SO och NO, säger Fredrik Malm.

– Problemet är att regeringen vill sänka kraven och förväntningarna i skolan, därför att man är orolig för en valrörelse som handlar om att alldeles för många elever inte når målen. Men vi måste ha ett ökat fokus på kunskapskraven. Lösningen är inte att ta bort målen, fortsätter han.

Anna Lena Wallström/TT