Majoritet av S-distrikten stöder Andersson

Magdalena Andersson. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Magdalena Andersson har stöd från en majoritet av distrikten sedan även Socialdemokraterna i Storgöteborg nominerat henne till partiordförande.

De två socialdemokratiska partidistrikten i Göteborg och Göteborgsområdet har nu nominerat Magdalena Andersson.

Nomineringen innebär att hon har stöd från en majoritet av ombuden som ska välja ny partiledare vid partikongressen 3–7 november.

Hittills har Stockholm, Sörmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Halland, Skaraborg, Skåne, Fyrbodal, Värmland, Östergötland, Göteborg och partidistriktet i Sjuhärad nominerat Magdalena Andersson till partiledarposten. Även SSU har ställt sig bakom Andersson.

"Magdalena Andersson besitter en mycket stor kompetens och erfarenhet. Det har varit tydligt under vår interna process i partidistriktet att hon har ett grundmurat stöd bland medlemmarna", säger Mattias Jonsson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Även Socialdemokraterna i Göteborgsområdet betonar Anderssons kompetens och erfarenhet.

"Andersson är kompetent, tuff och ideologiskt trygg. Hon är rätt person att leda Socialdemokraterna och bli Sveriges första kvinnliga statsminister", säger Aylin Fazelian, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborgsområdet.

Fakta

Namn: Magdalena Andersson

Ålder: 54 år

Familj: Gift. Två barn.

Riksdagsledamot sedan 2014.

Finansminister sedan 2014.

2020 utsågs Magdalena Andersson som första kvinna till ordförande för Internationella valutafondens rådgivande organ IMFC.