AVTALSRÖRELSE
Arbetsgivarna: Därför är hamnarbetarnas konflikt olaglig
Den storkonflikt som Hamnarbetarförbundet just nu genomför bryter mot den nya lagstiftning som kom till efter fackets många tidigare strejker, menar arbetsgivarna. ”En ohållbar situation”, säger Sveriges Hamnars Johan Grauers. Snart kommer frågan att avgöras i Arbetsdomstolen.
Det är inte lagligt för Hamnarbetarförbundet att genomföra den stora konflikt som just nu pågår i de svenska hamnarna. Det menar fackets motpart, arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar, som därför har gjort en så kallad fredspliktsinvändning hos Arbetsdomstolen.
Men varför är det då olagligt? I de svenska hamnarna finns redan ett kollektivavtal, Hamn- och stuveriavtalet, som Sveriges Hamnar tecknar med det största fackförbundet: Transportarbetareförbundet. Hamn- och stuveriavtalet är förstahandsavtalet i hamnarna. Det styr löner och andra anställningsvillkor. Hamnarbetarförbundet kan därför bara teckna ett andrahandsavtal, som ska vara likalydande med förstahandsavtalet.
− Att ha olika anställningsvillkor för olika medarbetare beroende på facklig tillhörighet vore en ohållbar situation för en arbetsgivare, och dessutom helt i strid med den svenska modellen, säger Sveriges Hamnars förhandlingschef Johan Grauers.
− Det har jättestor betydelse vilket fackförbund som tecknar det första avtalet. Arbetsgivaren kan ju bara sälja rätten att reglera anställningsvillkoren för alla arbetstagarna en gång. Det andra kollektivavtalet måste inordnas det först slutna, säger Erik Sinander, som är arbetsrättsexpert vid Stockholms universitet, till tidningen Arbetet.
Historia av konflikter skapade ny lag
Det var efter de många konflikterna som Hamnarbetarförbundet genomförde i Göteborgs hamn, som konflikträtten ändrades 2019. Då var LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv överens om att lägga fram ett förslag som innebar att ett fackförbund inte får ta till stridsåtgärder mot en arbetsgivare som har ett kollektivavtal bara för att få ett parallellt avtal, ett så kallat hängavtal. Stridsåtgärder får bara ske i syfte att teckna ett förstahandsavtal.
”Det är en central överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter när man lyckas komma överens i just konfliktfrågor. Det säger något om hur viktig den här principen är.”
Skillnaden mellan ett förstahandsavtal och ett andrahandsavtal är väldigt förenklat att förstahandsavtalet styr löner och andra arbetsvillkor. Andrahandsavtalet ger det aktuella fackförbundet, i det här fallet Hamnarbetarförbundet, rätt att ha egna skyddsombud på arbetsplatsen.
Förslaget från parterna accepterades av den dåvarande socialdemokratiska regeringen.
– Den svenska modellen fungerar inte som det var tänkt i det här fallet och det är därför jag är beredd att gå så långt som med lagstiftning i ett ärende som för oss socialdemokrater naturligtvis är väldigt känsligt, sa dendåvarande arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) till SVT i januari 2018.
Två förstahandsavtal inte möjligt
Senare röstades den nya lagstiftningen igenom med stor majoritet i Riksdagen. Från och med 2019 finns därmed nya konfliktregler på svensk arbetsmarknad. Och i och med det är det alltså inte rimligt och inte möjligt att teckna två förstahandsavtal inom samma avtalsområde, menar Sveriges Hamnar.
− Det är helt otänkbart för oss, säger Johan Grauers.
Han får medhåll från Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.
− Vår uppfattning är ju att det finns ett förstahandsavtal med Transportarbetareförbundet. Hamnarbetarförbundet ska absolut ha rätt att teckna ett likalydande andrahandsavtal, men att konflikta för att få något annat än det som står i förstahandsavtalet är precis det som ska vara olagligt enligt den nya lagstiftningen, säger han.
− Det är en central överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter när man, som vi gjorde, lyckas komma överens i just konfliktfrågor. Det säger något om hur viktig den här principen är, säger Mattias Dahl
Något år efter att den nya lagstiftningen gick igenom prövades den också av Arbetsdomstolen. Domstolen konstaterade att Hamnarbetarförbundet inte har rätt att teckna lokala uppgörelser om scheman eller andra anställningsvillkor.
För att minska skadorna av konflikten har Sveriges Hamnar varslat om en spegellockout. Den gäller samma tider och platser som Hamnarbetarförbundets varsel.
− Det är i sig ingen upptrappning av konflikten, utan handlar om att hantera de praktiska konsekvenserna av fackets varsel och skydda hamnföretagen, säger Johan Grauers.