DEN SVENSKA EKONOMIN

Experten sågar kommuners tillväxtförsök

Josefin Syssner, professor vid Centrum för kommunstrategiska studier, Linköpings universitet. Bild: Linköping Universitet

Kommuner med hög utflyttning satsar ofta på besöksnäring och kampanjer för att stärka sitt varumärke för att locka fler att flytta till kommunen. Ett feltänk, enligt Josefina Syssner, professor vid Centrum för kommunstrategiska studier, Linköpings universitet.

Till Dagens Industri förklarar Josefina Syssner varför kommunernas strategi oftast inte fungerar.

– Det finns en föreställning om att bara ni gör rätt i den här glesbygdskommunen så kommer folk flytta hit, och det finns en hel industri av experter som påstår sig kunna utforma strategier som skapar tillväxt. Men det finns ingen evidens för att den sortens arbete ger effekt, säger hon.

I stället tycker hon att politiker borde hitta nya metoder utifrån de resurser de har.

– Även om det är svårt, så måste man i vissa fall acceptera att demografin ser ut som den gör och fundera över hur vi får ett fungerande samhälle utifrån de resurser vi har, där vi kan skapa en känsla av tillhörighet, tillförsikt och framtidstro även om vi inte kommer bli fler. Kommunen kan samarbeta med civilsamhället, näringslivet och grannkommuner för att till exempel se till att det finns ett kulturutbud”, säger Josefina Syssner.

Dagens Industri: Experten sågar glesbygdens tillväxtförsök