KRIGET I UKRAINA

Billström: Ryska upproret får konsekvenser

Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ukraina/Ryssland (TT:s korrespondent)

Länderna i Norden och Baltikum är överens om att se helgens upproriska agerande från den ryska Wagnergruppen som en intern rysk angelägenhet.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har i Luxemburg träffat sina nordiska och baltiska kollegor inför måndagens EU-möte – med givet fokus på helgens utveckling i Ryssland.

– Det vi är alla överens om är just detta: att det betraktas som en intern rysk angelägenhet. Självfallet funderar vi igenom hur viktigt det är att vi tillsammans bevakar utvecklingen och utbyter information, säger Billström till TT efter mötet.

TT: Finns det anledning att höja säkerhetsnivåerna i Sverige?

– Vi följer naturligtvis noga utvecklingen från regeringens sida, men sådana frågor måste ställas till försvarsmakten och efter vad jag sett hittills har det inte gjorts bedömningen att det är nödvändigt, säger Billström.

Händelseutvecklingen i Ryssland lär bli huvudnummer också under måndagens möte. Utrikesministern betonar vikten av att nu fortsätta diskutera stödet till Ukraina, sedan EU-länderna i veckan enats om sitt elfte sanktionspaket mot Ryssland.

– Vi behöver nu med riktning mot det inkommande spanska ordförandeskapet (i EU:s ministerråd) fortsätta att hålla trycket uppe, säger Billström i Luxemburg.