FÖRETAGANDE I PRAKTIKEN

Affärsrisken ökar under semestertider

Många vill gå på semester med ett rent arbetsbord och då uppstår ofta en stress att slutföra pågående projekt. Bild: Jessica Gow/TT

När semestrarna närmar sig uppstår en stress för företag och organisationer att slutföra affärer och projekt. Detta skapar onödiga risker, konstaterar Qnova i ett pressmeddelande.

Många vill gå på semester med ett rent arbetsbord och då uppstår ofta en stress att slutföra pågående projekt, konstaterar företaget.

Exempel kan vara att säkra tillräckliga resurser och semestervikarier inför sommaren. Ett annat kritiskt område, skriver företaget, är hanteringen av avtal och överenskommelser som är avgörande för att driva verksamheten under sommaren.

”Oavsett om avtalen är digitaliserade eller inte, kan det vara en utmaning att hålla reda på dem. Vilka avtal har vi? Var finns de? Finns de kvar om en medarbetare lämnar företaget under sommaren? Hur länge och för vilket ändamål gäller de? Vilka avtal bör förlängas eller sägas upp? Hur ser våra avtal ut med företag som har blivit sanktionerade i en konflikt? Tyvärr är svaren på dessa frågor ofta "ingen aning!" eller "fråga ekonomiavdelningen". Till och med i mindre företag är det lätt att avtalen hamnar mellan stolarna”, skriver Qnova.

Att ha kontroll över avtalen redan innan semestertiden börjar kan underlätta stressen och minska affärsriskerna, konstaterar företaget.

Qnova: ”Affärsrisken ökar när semesterperioden startar”