KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Ledare: ”LKAB missbrukar sin roll”

Det sker en kapplöpning kring fossilfritt stål och LKAB missbrukar sin roll, anser Ellen Gustafsson i en ledare i Dagens Industri. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

LKAB vill inte leverera malm till konkurrenten H2 Green Steel. Det statliga bolaget missbrukar sin roll, skriver Ellen Gustafsson i en ledare i Dagens Industri.

Sverige har höga ambitioner med att tillverka fossilfritt stål och den statliga gruvjätten LKAB planerar tillsammans med statliga Vattenfall och statligt majoritetsägda SSAB en stor tillverkning inom projektet Hybrit.

Men det finns andra konkurrenter som springer åt samma håll och en av dem är H2 Green Steel som i förra veckan fick miljötillstånd för sitt stålverk. Men de statliga jättarna missbrukar sin roll i konkurrensen med det privatägda H2 Green Steel, skriver Ellen Gustafsson i sin ledare.

”Trots att Sverige vilar på järnmalm, och att LKAB står för hela 85 procent av den europeiska produktionen, vägrar den statliga jätten leverera till det privata stålbolaget. Det hotar visionen om grön stålproduktion i Boden från 2025”.

LKAB påstår att det beror på att malmbanan är full men enligt Trafikverket finns det plats, skriver hon.

Ledare: LKAB missbrukar sin roll