ENERGIPRISERNA

Billigaste elen på två år

Majräkningen - billigaste elfakturan på länge. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Maj blev den billigaste elmånaden sedan våren 2021 i södra Sverige. I norr där priserna flera dagar legat på minus får man backa till förra sommaren.

Maj är nästan slut och nu går det att summera månadens genomsnittliga elpris, det som för de allra flesta är den mest relevanta siffran för dem med rörligt elprisavtal.

I elprisområde 4, södra Götaland, landade snittpriset på elbörsen Nord Pool på cirka 73 öre per kilowattimme (kWh). Man får backa till maj 2021 för att hitta ett lägre pris. Ungefär likadant ser det ut i elområde 3, norra Götaland och Svealand, men där snittpriset i maj 2023 var omkring 40 öre/kWh.

Norrland, elområde 1 och 2 som avslutar månadens sista dag med ett minuspris på 1 öre (tredje dagen i maj med negativa priser), landar på ett genomsnittligt majpris på 28 öre. Men hade bara andra halvan av maj räknats in hade snittpriset snarare landat på bara några enstaka ören som en följd av full fart på vårfloden.

Negativa priser uppträder enbart på elbörsen. För hushåll har detta ingen praktisk betydelse när elbolagens påslag, elskatt och moms plus elnätsavgift tillkommer på räkningen, i storleksordningen över en krona per kWh.

Olle Lindström/TT