ELKRISEN

Regeringen har beslutat om elstöd till företag

Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Ekonomi (TT)

Regeringen har vid ett extra regeringssammanträde beslutat om det remitterade förslag om elstöd till företag som EU-kommissionen gav godkännande till i fredags.

Därmed står dörren öppen för företag att söka stödet från och med den 30 maj. Det är sju månader efter det datum som stödet utlovades vara på plats av regeringen och SD under valrörelsen.

"Jag är glad att kunna meddela att regeringen så snabbt som möjligt på ett extra regeringssammanträde i dag har fattat beslut om förordningen", säger energi- och näringsminister Ebba Busch i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen skickade tillbaka förslaget med en ändring: företag och organisationer med fastprisavtal för hela sin elförbrukning, som började gälla före den 24 februari 2022 och som fortfarande gällde med samma fasta pris den 24 februari 2023, omfattas inte av stödet. I övrigt har endast marginella justeringar gjorts i förslaget, enligt regeringen.

Fakta

Följande gäller efter det att EU-kommissionen givit klartecken:

Företag och organisationer i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kilowattimme.

Företag och organisationer i elområde 3 får 50 öre per förbrukad kilowattimme.

Hur stort elstödet blir bestäms av elförbrukningen under perioden 1 oktober 2021 till 30 september 2022.

Ett företag eller en organisation kan maximalt få 20 miljoner kronor. Om företaget eller organisationen ingår i en koncern kan hela koncernen maximalt få 20 miljoner kronor.

Fastprisavtal, skatteskulder och vissa skulder hos kronofogden påverkas utbetalningarna av stödet.

Källa: Skatteverket, Regeringskansliet