DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Upplagt för nytt pendelkaos

Frågan är hur trafiken med pendeltågen i Region Stockholm påverkas när ett fackligt skyddsstopp inleds på måndagsmorgonen. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Trafik (TT)

Från klockan 9 på måndagen riskerar resenärer på pendelstågstrafiken i Stockholm med omnejd att på nytt stå inför trafikkaos.

Det regionala skyddsombudet på facket ST aviserade i fredags att ensamarbete för lokförare kommer att stoppas från det klockslaget.

Facket motiverar skyddsstoppet med att sedan operatören MTR införde ensambemanning på vartannat pendeltåg har antalet incidenter ökat. ST kräver att alla tåg förutom lokförare ska ha en tågvärd ombord.

– Rent formellt har inte vårt skyddsombud lagt skyddsstoppet än. Det sker i morgon (måndag) klockan 9, säger Anders Maxson, press- och opinionsansvarig på ST.

I samma ögonblick hamnar bollen hos Arbetsmiljöverket, som operatören MTR ber bedöma om skyddsstoppet är motiverat.

– Det ska göras en bedömning om det verkligen är fara för liv och hälsa för personalen, säger pressekreterare Sonya Aho på Arbetsmiljöverket.

I veckan gick tågförare för pendeltågen i Stockholm under tre dagar ut i vild strejk – en olovlig strejk organiserad av enskilda medarbetare – som orsakade kaos i pendeltågstrafiken.

Enligt Storstockholms Lokaltrafik (SL) får ett skyddsstopp sannolikt "stor påverkan" för de cirka 150 000 personer som dagligen reser med pendeltågen.