FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

Här är yrket där flest jobbar på distans

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

En flexibel arbetsplats är avgörande för medarbetares nöjdhet och motivation. Det visar en ny undersökning bland Akavias medlemmar, som också avslöjar vilka som arbetar mest på distans.

Närmare 4000 Akavia-medlemmar deltog i undersökningen som bland annat visar att fler än hälften skulle överväga att byta arbetsgivare om möjligheterna till distansarbete skulle minska.

– Vi ser hur distansarbetet blivit en hygienfaktor för många av våra medlemmar. Möjligheten till distansarbete värderas så pass högt att medlemmar kan tänka sig byta arbetsgivare om alternativet minskar. Arbetsgivare måste ta detta på allvar om de vill förbli attraktiva. Det flexibla arbetslivet var inte en tillfällig trend under pandemin, det är här för att stanna, Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia, i ett pressmeddelande.

Vilka är det då som arbetar mest på distans? Enligt undersökningen är det it-akademiker som gör det oftast, hela 79 procent anger att de arbetar två dagar eller mer på distans, skriver Akavia.

Pressmeddelande: Flexibelt avgörande för medarbetares nöjdhet