ELKRISEN

EU-granskning av elstöd till företag kan börja

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Ekonomi (TT)

Regeringen har skickat in ett justerat förslag för elstöd till företag i södra Sverige till EU-kommissionen för granskning, skriver Altinget.

Det är mer än fem månader efter det att ett första förslag presenterades av Svenska kraftnät och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Regeringens ambition är fortsatt att företag i elområde 3 och 4 i södra Sverige ska kunna börja ansöka om stöd den 30 maj. Det är Skatteverket som har regeringens uppdrag att hantera ansökningarna och sedan betala ut stödet. Verket har tidigare sagt att utbetalningarna, förutsatt att ansökningarna är korrekta, ska kunna ske relativt snabbt efter inlämnad ansökan.

Men en förutsättning för att pengar alls ska kunna betalas ut är att EU-kommissionen bedömer att stödet följer reglerna för statsstöd till företag i EU. Hur lång tid EU-kommissionen behöver för sin granskning är oklart men regeringskansliet har under vintern förberett ansökan i detalj för att det ska gå fort att få godkänt.

Stödet ska kompensera för höga elpriser under perioden från oktober 2021 till och med september 2022. Ett tak är satt på 20 miljoner kronor för stödet till ett enskilt företag eller koncern, oavsett om förbrukningen på pappret skulle ge ett högre stöd än så.

Lars Larsson/TT