RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Fler vill pausa sina amorteringar

Danske Bank är en av de bankerna som märkt en ökning av kunder som vill ha ansöka om amorteringsfrihet. Arkivbild. Bild: Nora Lorek/TT

Många med bolån är oroliga över sin ekonomi. Och det är något som märks hos bankerna.

"Det är väsentligt fler än tidigare som både ringer och är oroliga och som söker om anstånd. Vi försöker använda amorteringsventilen så mycket som det bara går för de kunder där vi ser att det är enda lösningen, men ofta kan en rådgivning skapa lugn,", skriver Anneli Adler, privatmarknadschef vid Danske Bank Sverige, i ett mejl till SVT Nyheter.

Även SEB och Swedbank har sett en ökning av ansökningar om amorteringsfrihet. Hur många kunder det rör sig om vill bankerna inte uppge.

Nordeas presstjänst skriver i ett mejl till TT att banken "har under hösten beviljat amorteringsfriheter i linje med rådande regler där Finansinspektionen nu klargjort att det också kan omfatta kostnadsökningar". Nordea tillägger att "rent generellt ser vi ingen stor anstormning".

För det fjärde kvartalet i fjol var det cirka 6 000 kunder som fick amorteringsfrihet beviljat, enligt Finansinspektionen. Det finns ingen jämförelsesiffra för tidigare år.