FRAMTIDENS PENSIONER

Ledare: Fel att hälften av pensionärerna får garantipension

Att så många får garantipension beror på att Nooshi Dadgostars Vänsterpartiet krävde höjda pensioner för att släppa fram Magdalena Anderssons enpartiregering, menar Tobias Wikström. Bild: Henrik Montgomery/TT

Att 51 procent av pensionärerna får garantipension är galet. Det menar Tobias Wikström på DI ledare. Nu vill han återupprätta arbetslinjen.

Garantipensionen var tänkt som ett grundskydd för den som har fått alldeles för lite arbetsinkomster under yrkeslivet, men nu går det till mer än varannan pensionär. ”Så ska det inte vara”, skriver Tobias Wikström på Di ledare.

Han menar att orsaken till att det har blivit som det har blivit är de beslut som fattades förra året där Vänsterpartiet hade ställt krav på höjda pension för att släppa fram Magdalena Anderssons enpartiregering.

Tobias Wikström skriver att pensionssystemet måste ”stärkas så att det både blir långsiktigt hållbart och kan ge bra pensionsutbetalningar, vid sidan av tjänstepensioner och privat sparande”.

Det menar han bara kan ske genom att Sveriges ekonomi blir bättre och att fler jobbar längre.

”Som det nu är uppfattas det officiella budskapet ungefär som att man kan gå i pension vid 65 men det blir en bonus om man jobbar längre. I själva verket måste budskapet vara att att man ska jobba till 68 eller 69, och om man går tidigare får man minus i pension. En retorisk skillnad som har betydelse.”

DI ledare: ”Galet att varannan får garantipension”