DEN SVENSKA EKONOMIN

Thedéen: Gör det billigare byta bank

Riksgäldsdirektör Karolina Ekholm, riksbankschef Erik Thedéen och Centerpartiets Martin Ådahl efter öppen utfrågning i finansutskottet om finansiell stabilitet i svensk ekonomi. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Den som vill lösa ett bundet bolån i förtid bör inte drabbas av höga straffavgifter. Det anser riksbankschef Erik Thedéen som uppmanar regeringen att agera.

Den så kallade ränteskillnadsersättningen är en avgift som banken har rätt att ta ut när ett bolån löses i förtid.

Ersättningen ska täcka den förlust som långivaren gör, i och med att låntagaren inte betalar räntan enligt villkor.

Den kan uppgå till flera tusentals kronor. Hur hög avgiften blir beror på hur stort lånet är och hur lång tid som återstår av bindningstiden.

Finansinspektionen har i en hemställan uppmanat regeringen att se över ränteskillnadsersättningen. Den är helt enkelt för hög i FI:s ögon och gör det "omotiverat dyrt att säga upp ett avtal med bunden ränta".

Ministern avvaktar

Nu säger riksbankschef Erik Thedéen, tidigare chef på Finansinspektionen, att man borde se över denna straffavgift.

– Det innebär att det i praktiken ska bli lättare att byta bank utan att drabbas av alltför höga straffavgifter när man har fasta räntelån. Det här tycker jag är en given sak att göra, säger han.

Detta skulle gynna konkurrensen inom banksektorn, fortsätter Thedéen.

– Det är en rimlig åtgärd för att öka möjligheten för dem som väljer fasta lån, som många kanske vill göra nu när man sett ränteuppgången, att byta bank utan att drabbas av höga kostnader.

En utredning om ränteskillnadsersättningen tillsattes av den förra S-regeringen i augusti förra året. Den ska vara klar den 30 september i år och dessförinnan vill inte finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) uttala sig.

"Bankerna tjänar bra"

Förre finansministern, numera finanspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, Mikael Damberg, tycker att frågan är intressant. Människor kan vara rädda för att binda lån för att de känner att de ska fastna i ett dåligt kontrakt.

– Vi vet att bankerna tjänar ganska bra på bolånekunder, så jag tror att det här kan vara en intressant fråga, att sätta mer press och öka konkurrens men också att hushållen kan påverka sin situation i större utsträckning.

Även Centerpartiets talesperson Martin Ådahl är positiv till att öka konkurrensen mellan bankerna.

– Det är jättebra om vi kan öka konkurrensen och ha en tydlighet i vad som gäller när man byter bank och har lån med en ränteskillnad, så att man inte blir straffad för det på samma sätt som man blir i dag.

Niklas Svahn/TT