ELKRISEN

S upprepar krav på elräkningsakut

Socialdemokraternas energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Socialdemokraterna förstår besvikelsen bland företrädare för landets företag sedan regeringen skjuter fram beslutet om elstöd till företag.

– Här har man i valrörelsen utlovat ett stöd till den 1 november och nu är vi vid jul och det finns ännu inget besked om vad som gäller. Det är klart att man sätter många företag och hushåll i en väldigt besvärlig situation, säger partiets energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson till TT.

Enligt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) är det statsstödsreglerna i EU som sinkar beslutsprocessen i Rosenbad.

Vill öppna akut

– Den analysen behöver naturligtvis regeringen göra, men man har uppenbarligen inte arbetat med någon parallell lösning under tiden, kommenterar Fredrik Olovsson.

– Akut behövs att regeringen får ett förslag på plats så att pengarna kommer ut så snabbt som möjligt.

TT: Vad hade S velat göra i det här läget?

– Vi har lagt ett förslag om att företag och hushåll ska kunna skjuta upp sina elräkningar eller delbetala dem med hjälp av en elräkningsakut, svarar Fredrik Olovsson.

"Grym" julklapp

Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Martin Ådahl kommenterar via mejl:

"Regeringen misslyckats kapitalt med att ge svenska företag det utlovade stödet i ett krisläge där konkurser hotar och tusentals jobb står på spel. Det är en grym omvänd julklapp att på detta sätt, två dagar före jul, kasta anställda och företag i kris ut i en djup osäkerhet. De lovade att högkostnadsskyddet skulle vara på plats 1 november."

Martin Ådahl skriver att elstödet till företag sannolikt kommer först i sommar och varnar för följderna:

"Som regering måste de ta ansvar och klara uppgiften när så många småföretag kämpar med krisen och så många tvingas oroa sig för jobbet."

TT har även sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.