ENERGIPRISERNA

Ännu oklart när hushåll får elstöd

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, statsminister Ulf Kristersson (M) och i bakgrunden Liberalernas partiledare Johan Pehrson under onsdagens partiledardebatt. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Politik (TT)

Det är fortfarande tyst om när hushåll och företag kan kompenseras för de höga elpriserna. Planen från regeringens håll är fortsatt att berätta i november om när och hur utbetalningen ska ske.

– Jag har inte haft någon anledning att revidera den tidplanen än utan vi jobbar på så hårt vi bara kan i den riktningen, säger energiminister Ebba Busch (KD).

Bollen ligger just nu hos Energimarknadsinspektionen. Myndigheten ska godkänna den modell för elstödet som Svenska kraftnät arbetat fram. Godkännandet borde komma i dagarna, enligt Busch.

I valrörelsen lovade Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna att ha ett högkostnadsskydd på plats för saftiga elräkningar den 1 november. Under tisdagens partiledardebatt i riksdagen sade Busch att "regeringen kommer att leverera på alla våra vallöften", trots att inget stöd kommit hushåll till del än.

– Det är inte utbetalat, men modellen är presenterad med marginal, säger Busch.

Hon kan inte lova att pengarna kommer som en julklapp. Det ser i dagsläget inte heller ut som att stödet kommer ha den utformning som Kristdemokraterna lovade i valrörelsen, om att staten skulle ta 90 procent av kostnaden för priser som övergår 70 öre per kilowattimme av spotpris. Det skulle kosta staten 37 miljarder per månad.

Niklas Svahn/TT