DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Ökade hot mot Norden efter Östersjösabotage

Den större av de tre gasläckor i Östersjön i höjd med Simrishamn. Bilden togs under tisdagen. Bild: Kustbevakningen

Sabotage mot gasledningar i Östersjön och drönarflyg över norska oljefält. Inget land anklagas officiellt för att ligga bakom sprängningarna mot Nord Stream-ledningarna. Men hotbilden mot Norden ökar, liksom beredskapsnivån, meddelar ländernas statsministrar.

Metangasen från sabotagen i Östersjön skapar på havsytan bubblande cirklar, över 900 meter i diameter. Samtidigt säger regeringschefer i de nordiska huvudstäderna att ledningarna Nord Stream 1 och 2 utsatts för medveten förstörelse.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet) och Finlands statsminister Sanna Marin (Socialdemokraterna) meddelar höjd beredskap och noggrann bevakning av utvecklingen i Östersjön och Nordsjön.

Samma utspel gjordes av Danmarks regeringschef Mette Frederiksen (Socialdemokratiet). I Sverige har Försvarsmakten gjort beredskapsanpassningar.

EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen säger från Bryssel att fortsatta gasstörningar "kommer att besvaras på skarpaste sätt".

Intensiv drönartrafik

Norges statsminister Gahr Støre säger också att drönartrafiken över norska oljefält ökat markant den senaste tiden, vilket fått Natolandet Norge att utöka bevakningen av utsatta olje- och gasfyndigheter.

– Vi riktar inte misstankar mot något land. Sedan kan människor bilda sina egna uppfattningar, säger han på en presskonferens i Oslo.

Moskvas reaktion skilde sig från övriga Östersjöländer. President Vladimir Putins och Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att indirekta anklagelser mot Ryssland om sabotage "var förutsägbara, korkade och absurda".

Den ryska säkerhetstjänsten FSB har inlett en brottsutredning om "internationell terrorism" efter läckorna från gasledningen Nord Stream.

"Med hänsyn till indikationer om ett brott som täcks under den ryska kriminallagens paragraf 361 har FSB:s utredare öppnat en brottsutredning", meddelar Rysslands statsåklagare enligt Interfax.

FSB gör detta efter att "medvetna handlingar begicks för att skada gasledningarna nära Bornholm, vilket orsakade betydande ekonomiska skada för Ryska federationen".

FN:s säkerhetsråd samlas för ett extrainsatt möte på fredag. Mötet är begärt av Ryssland.

USA utlovar stöd

USA undviker också att peka ut någon misstänkt för sabotaget men ger samtidigt sitt stöd till de utsatta länderna.

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod säger att USA:s utrikesminister Antony Blinken lovar amerikanskt stöd till Danmark, Europa och Europas energisäkerhet.

Gasledningen Nord Stream 2 har aldrig tagits i bruk trots att den i princip var färdigbyggd, då Tyskland stoppade tillståndet för gasledningens öppnande utanför den tyska kuststaden Greifswald. Beslutet fattades när president Putin utropade östra regioner i Ukraina som självständiga, två dagar före den ryska invasionen i Ukraina.

Nord Stream 1 har i princip inte levererat gas sedan i augusti, då Ryssland stängde ned ledningen med hänvisning till underhållsarbete. Orsaken till det ryska beslutet har ifrågasatts av EU.

Gastömning pågår

Tillräckligt med gas fanns dock i ledningarna för att orsaka utsläpp av metangas i havet utanför danska ön Bornholm, när sprängningarna inträffade med början på natten till måndagen.

— Status just nu är att hälften av all gas är borta ur ledningarna. På söndag är allt borta, säger danska Energistyrelsens chef Kristoffer Böttzauw på en presskonferens i Köpenhamn.

Han beräknar att den gas som totalt kommer att läcka ur de två rören motsvarar en tredjedel av Danmarks koldioxidutsläpp på ett år.

Statsminister Magdalena Andersson (S). Bild: Henrik Montgomery/TT
Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Bild: Terje Bendiksby/AP/TT
Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod. Bild: Emil Helms/Ritzau/TT
Så stor är läckan på Nord Stream 2. Bild: Johan Hallnäs

Fakta

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande.

Nord Stream 2 stod färdig hösten 2021 men har aldrig tagits i bruk, på grund av allt aggressivare ryskt agerande gentemot Ukraina och anfallskriget som Ryssland inledde i slutet av februari i år. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll.