KLIMATOMSTÄLLNINGEN

FN-chefen Guterres: Världen brinner

António Guterres i talarstolen på tisdagen. Bild: Mary Altaffer/AP/TT

FN (TT-AP)

Vår planet "står bokstavligen i brand", varnade generalsekreterare António Guterres när FN:s årliga möte i New York inleddes på tisdagen.

Hundratals av världens mäktigaste politiker deltar i FN:s generalförsamling, vars högnivådel inleddes på tisdagen. Men de fick ett bistert budskap i Guterres öppningstal, om krig, pandemin och de rasande klimatförändringarna.

– En vinter av globalt missnöje ligger framför oss, sade Guterres.

– Förtroendet rasar, ojämlikheten exploderar, vår planet står i brand. Folk lider, och de mest sårbara lider mest.

"Överfylld av kaos"

Men han inledde talet med ett försök att sprida en gnutta hopp. Han visade en bild på det första fartyget under FN-flagg som transporterat spannmål från invaderade Ukraina till Afrikas horn, där miljontals människor hotas av hungersnöd. Transporterna har möjliggjorts genom ett avtal mellan ockupationsmakten Ryssland och Ukraina med Turkiet som medlare.

Det är ett exempel på möjligheter "i en värld överfylld av kaos" sade FN-chefen.

Den 77:e generalförsamlingen inleddes enligt tradition av Brasilien och president Jair Bolsonaro uppmanade då till omedelbart eld upphör i det invaderade Ukraina. Han uppmanade också till dialog, men motsatte sig "ensidiga och unilaterala" sanktioner mot Ryssland från västländer.

Även följande talare, Senegals president Macky Sall som för närvarande är ordförande i Afrikanska unionen, uppmanade till "en förhandlad lösning för att undvika att konflikten sprids globalt".

Kung Abdullah II av Jordanien kommenterade också den ryska invasionen av Ukraina, som tillsammans med coronapandemin, hotar den globala distributionen av livsmedel.

Begravning försenar

Efter två pandemiår är detta första gången sedan 2019 då samtliga deltagare är välkomna att vara med på plats fysiskt – vilket i och för sig väcker förnyad klimatkritik när delegationer från hela världen tar det förorenande flyget till USA.

Mångas resplaner har dessutom ställts på ända av drottning Elizabeths död, vilket innebar att en hel del delegater först fick åka till Storbritannien för begravningen.

USA:s president Joe Biden talar först på onsdagen, och bryter därmed mot traditionen att vara en av inledningstalarna när FN:s generalförsamling öppnar.

Och en talare har fått grönt ljus att tala på distans i år – Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som på grund av Rysslands krig inte vågar lämna sitt land.

Generalförsamlingen inleddes på lägre nivå för en vecka sedan, och pågår till måndag den 26 september.

Brasiliens president Jair Bolsonaro i FN:s 77:e generalförsamling. Bild: Mary Altaffer/AP/TT
Trots bistra tider var det glada miner när António Guterres tog emot en av många högt uppsatta gäster, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, i New York. Bild: Ariana Lindquist/FN/AP/TT