FRAMTIDENS PENSIONER

Regeringen försöker rädda kritiserat pensionsförslag

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi (TT)

Regeringen erbjuder sig att skruva lite i förslaget om pensionstillägg för dem med lägst inkomster, för att få riksdagen med sig.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger, efter ett möte i riksdagens pensionsgrupp, att regeringen försöker ta fasta på en del av de invändningar som oppositionen har haft mot förslaget om ett skattefritt garantitillägg för pensionärer med lägre inkomster. Det är ett förslag som Vänsterpartiet krävde för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister i november.

– Vi har lagt ett utkast till kompletteringar på bordet för att komma till rätta med de punkter där oppositionen haft kritik, bland annat när det gäller marginaleffekter, säger Shekarabi.

I utkastet finns också öppningar för att sänka skatten för pensionärer, något som oppositionen vill.

Nytt möte väntar

Ett nytt möte är tänkt att hållas i morgon, onsdag,

– Jag kan konstatera att det förslag som vi lagt är bättre än det som vi hittills har fört samtal med regeringen om, säger Hans Eklind, som företräder Kristdemokraterna i pensionsgruppen.

En annan källa i oppositionen säger att man fortfarande står långt ifrån varandra och att grundproblemen med regeringens förslag inte är lösta.

Han syftar på det förslag om höjda pensioner för alla, med höjd garantipension och sänkt skatt, bland annat, som Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna står bakom.

Tyngsta förslaget

Garantitillägget var ett av de viktigare och mest kostsamma förslagen i regeringens vårändringsbudget och ska ge cirka en miljon pensionärer med månadsinkomster upp till cirka 14 000 kronor mer pengar. Mest får de som har upp till cirka 11 000 kronor i månadsinkomst – 1 000 kronor skattefritt i månaden. Det trappas sedan av upp till inkomster på runt 14 000 kronor.

Men förslaget riskerar att falla i riksdagen på grund av motförslaget från M, KD, SD och L. Centerpartiet har inte gett besked än om vilket förslag man stödjer, men har ändå, enligt vad TT erfar, blivit lite tydligare om vad som kan accepteras i ett förslag.

– Har man två förslag som är så nära varandra borde det inte vara så svårt att komma överens, säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centern.

Ingen försening

Oppositionens förslag skulle ge utfall på pensionärernas konton i oktober och nästa år medan regeringens förslag innebär en höjning från augusti, månaden före riksdagsvalet.

– Det viktiga är att pensionärerna får sin höjning så fort som möjligt och på en hög nivå. Men vi är öppna för att göra justeringar för att orimliga effekter inte ska uppstå, säger Ardalan Shekarabi.

Det är viktigt att en höjning inte försenas, understryker han.

Lars Larsson/TT