KRIGET I UKRAINA

Nya samtal i Belarus har inletts

Den ukrainska delegationen anländer för samtal med Ryssland. Bild från samtalen förra veckan. Bild: Sergei Kholodilin/AP/TT

Ukraina (TT-AFP)

De nya samtalen mellan Ryssland och Ukraina har nu inletts.

Samtidigt kommer uppgifter om att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har gått med på att träffas i Antalya i Turkiet på torsdag.

Under eftermiddagen möts delegationer från de båda länderna för tredje gången i Belarus. Strax före klockan 15 rapporterade flera nyhetsbyråer att parterna anlänt till förhandlingsplatsen nära den polska gränsen.

Inför mötet anklagade Ryssland Ukraina för att hindra humanitära korridorer, syftet skulle vara att använda civila som mänskliga sköldar.

Ukraina hade då avvisat det ryska förslag om korridorer från Kiev och Charkiv, humanitära korridorer som skulle gå till Belarus respektive Ryssland.

– Det här är inte ett acceptabelt alternativ, säger Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk och lägger till att civila inte kommer att "ta sig till Belarus och sedan ta ett plan till Ryssland".

Peskov upprepar ryska krav

Inför mötet säger också Kremls talesperson Dmitrij Peskov till Reuters att Ryssland är berett att stoppa sin offensiv med omedelbar verkan om Ukraina går med på Kremls krav.

Kraven bygger på att Ukraina erkänner Krim som en del av Ryssland samt att utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina blir formellt erkända. Dessutom vill man att Ukraina ska ändra landets konstitution för att slå fast att landet förhåller sig neutralt och inte ingår i något block. Uppfylls villkoren stoppas offensiven på ett ögonblick, menar Dmitrij Peskov.

– Huvudsaken är att Ukraina upphör med sina militära aktioner. Då kommer ingen att skjuta, sade han.

Ukraina har inte officiellt svarat på uttalandet, men kraven har tidigare avvisats.

Utrikesministrar möts?

Parallellt med mötet kommer även uppgifter om att USA:s president Joe Biden ska hålla en telefonkonferens med Tysklands Olaf Scholz, Storbritanniens Boris Johnson och Frankrikes Emmanuel Macron. Det samtalet ska enligt AFP inledas klockan 15.30.

Under måndagen kom även besked om att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har gått med på att träffas i Antalya i Turkiet på torsdag.

"Hoppas det här steget kommer leda till fred och stabilitet", skriver deras turkiska kollega Mevlüt Cavusoglu på Twitter.

Beskedet kommer efter att president Recep Tayyip Erdogan talat med såväl Rysslands som Ukrainas presidenter.

"Möjligheten för ett sådant möte övervägs", säger Oleh Nikolenko, talesperson för Ukrainas utrikesdepartement, till AFP.

Mötet skulle vara det första av sitt slag som Lavrov deltar i sedan Ryssland inledde kriget mot Ukraina.