KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Obama: Vi är långt ifrån var vi borde vara

USA:s expresident Barack Obama vid klimatmötet COP26 i Glasgow i Skottland. Bild: Jane Barlow/AP/TT

Klimatmöte (TT)

Han lyfte fram ungas ledarskap – men beklagade sin efterträdare Donald Trumps "fientlighet" gentemot klimatåtgärder.

Och att jätteutsläppsländerna Kina och Ryssland inte skickat sina presidenter till klimatmötet COP26 i Glasgow får underkänt med besked av USA:s expresident Barack Obama.

– Det är särskild nedslående att ledarna för två av världens största utsläppsländer, Kina och Ryssland, avböjer att ens delta, sade en bestämd Obama när han gjorde comeback på världsarenan genom ett direktsänt tal på klimatmötet.

Expresidenten avfärdar de båda ländernas klimatplaner som "skamliga" och något som "återspeglar en farlig brist" på insikt om hur bråttom det är att agera.

Obama, som skrev under Parisavtalet om klimatet för USA:s räkning 2016, hyllade detta som "ett viktigt ramverk" som resulterat i åtgärder och framsteg.

– Så till de dåliga nyheterna: Vi är långt ifrån var vi borde vara. . . När det gäller klimatet håller tiden verkligen på att ta slut, slog han fast.

Han uppmanade regeringar, näringsliv, filantroper och civilsamhället att agera – men lade till att riktig förändring kräver att väljare trycker på underifrån, gentemot de styrande. Han sade till de unga i publiken att de har rätt att känna frustration och han hymlade inte med sin egen oro.

– Jag inser att vi lever i en tid där det internationella samarbetet förtvinat – delvis på grund av pandemin, delvis på grund av ökad nationalism. . .  och delvis på grund av bristande amerikanskt ledarskap under fyra år, sade expresidenten bland annat med hänvisning till att Donald Trump backade ur Parisavtalet.

– Det finns stunder då jag misströstar, då framtiden verkar mörk och jag tvivlar på att mänskligheten kan klara detta innan det är för sent. . . Men alltid när jag känner sådan förtvivlan påminner jag mig själv om att cynism är för fegisar. Vi har inte råd att känna hopplöshet.

Globalt tvivel

Obama höll sitt tal en vecka efter att hans tidigare vicepresident, USA:s nuvarande president Joe Biden, framträdde i Glasgow. Då bad Biden om ursäkt för att Donald Trump drog USA ur Parisöverenskommelsen – något han återanslutit sitt hemland till.

Men globalt finns ändå tvivel kring hur seriöst USA är när det gäller att bekämpa klimatförändringarna. USA finns till exempel inte med i den grupp av cirka 40 länder som under COP26 lovat att fasa ut kolkraften och det är inte helt klart vilka klimatåtgärder Bidens Vita hus får igenom.

Barack Obama sade sig dock vara övertygad om att kongressen inom kort kommer att godkänna Bidens andra stora reformpaket – lagstiftning som bland annat innehåller klimatåtgärder värda 555 miljarder dollar (motsvarande 4 760 miljarder kronor).

Tina Magnergård Bjers/TT

USA:s expresident Barack Obama på väg in på klimattoppmötet COP26 i Glasgow. Han har sällskap med sin tidigare utrikesminister, USA:s nuvarande klimatsändebud John Kerry. Bild: Andrew Milligan/AP/TT

Fakta

Barack Hussein Obama var USA:s 44:e president. Demokraten vann valet 2008 med ett entusiasmerande löfte om förnyelse och valdes om 2012.

Obama föddes 1961 i Honolulu på Hawaii. Hans mamma var en vit kvinna från Kansas och hans pappa var en svart man från Kenya. Han är delvis uppvuxen i Indonesien.

Som 22-åring tog han en statsvetarexamen vid Columbia University. Sedan fortsatte han till Harvard University där han tog en juristexamen och blev tidskriften Harvard Law Reviews förste svarte redaktör. Han jobbade med medborgarrättsfrågor samt på en advokatbyrå i Chicago innan han blev delstatssenator i Illinois 1997.

2004 valdes han in i senaten i Washington DC, kort efter att han hållit ett uppmärksammat tal på Demokraternas partikonvent. I talet reflekterade han över vad som förenar det mångfasetterade USA genom att berätta sin livshistoria.

Obama är gift med Michelle som är jurist. Paret har döttrarna Malia, född 1999, och Natasha, född 2001.

Barack Obama tycker om att spela basket och är svag för guacamole och mandlar.