DEBATTEN OM KORTARE ARBETSTID

LO säger nej till lagstiftad arbetstidsförkortning – ”Tydligt budskap till politiken”

LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä och ordförande Johan Lindholm vid en pressträff i LO-borgen där arbetstidsutredningen presenterades. Bild: Axel Narving/TT

LO står fast vid att en generell arbetstidsförkortning bör genomföras i Sverige, men säger samtidigt nej till att frågan ska lösas genom lagstiftning. "Där har vi samsyn och det är väldigt bra och skönt", säger Mattias Dahl på Svenskt Näringsliv. Samtidigt är parterna oense om hur dyrt det blir.

Arbetstidsförkortning är inte är en fråga för politiken, utan det är parterna som tillsammans ska förhandla fram lösningar som delvis måste tas från löneökningsutrymmet, menar LO.

– Den ska lösas av parterna genom den svenska modellen som det är tänkt, det vill säga att parterna gör upp om det här. Det behövs inga politiska hot eller löften, sade Veli-Pekka Säikkälä, LO:s avtalssekreterare, på en presskonferens där LO presenterade sin slutliga arbetstidsutredning.

AI-sammanfattning

LO vill genomföra en generell arbetstidsförkortning, men säger nej till lagstiftning.

Arbetsgivarna och LO är överens om att kortare arbetstid kommer att innebära ekonomiska kostnader. Exakta förhandlingar kring arbetstidens förkortning är ännu inte bestämda inom LO.

Kollektivavtalen och den svenska modellen ska utgöra grunden vid förhandlingarna om arbetstidsförkortning, enligt LO.

Läs mer

I samband med presentationen framgick det att LO anser att en arbetstidsförkortning bara kan ske genom förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Samordnade förhandlingar som i avtalsförhandlingarna, eller gemensamma förhandlingar mellan Svenskt Näringsliv och LO.

– Det är så vi löser våra frågor i Sverige – genom att förhandla och träffa kollektivavtal runt det. Det är också förutsättningen för det här, säger Veli-Pekka Säikkälä.

– Politiken ska vara en smörjare i maskineriet, inte ett grus.

”Det är jättebra att LO sätter ner foten och säger att lagstiftningsspåret i arbetstidsfrågan är fel.”

Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv, instämmer i att det är en fråga för parterna.

– Det är jättebra att LO sätter ner foten och säger att lagstiftningsspåret i arbetstidsfrågan är fel. Där har vi samsyn och det är väldigt bra och skönt, säger han.

”Tydligt budskap till politiken”

Flera stora tunga tjänstemannafack har tagit samma ställning. Det verkar alltså finnas en stark uppfattning bland arbetsmarknadens parter om att det är en förhandlingsfråga som parterna ska fortsätta att hantera, konstaterar Mattias Dahl.

– Så det är ett väldigt tydligt budskap till politiken, inte minst till Socialdemokraterna som funderar på den här frågan nu.

Han är också positiv till att LO slår fast att en arbetstidsförkortning kostar pengar, något som vissa hävdar att det inte gör.

– LO är seriöst på det sättet att de säger att det såklart kostar pengar, och att man behöver ta hänsyn till det. Vi har olika uppfattningar om hur mycket det kommer att kosta. Men det är positivt att vi är överens om det principiella om att det kommer att kosta, säger Mattias Dahl.

Arbetstid förhandlas redan

Däremot tycker han att det är oklart vilken typ av förhandlingar som LO vill ha. Sedan långt tillbaka diskuteras arbetstidsförkortning i avtalsförhandlingar i många branscher. Det leder fram till lösningar som accepteras från både fack och arbetsgivare.

– Om LO menar att vi ska fortsätta så är det ju inget konstigt eller nytt. Men jag förstår inte riktigt om de vill att märket också ska innehålla någon form av reglering som alla måste följa när det gäller arbetslivsförkortning? Spontant har jag svårt att se det med tanke på hur olika förutsättningarna mellan branscherna är, säger Mattias Dahl.

LO samlar sig under hösten

Idéerna om exakt hur LO vill att förhandlingarna ska gå till kommer de olika LO-förbunden att diskutera vidare under hösten. Det gäller även i vilken takt som LO skulle vilja att en nedtrappning i arbetstid sker och med hur mycket. De tre exempel som LO har räknat på hittills är 37,5 timmar, 35 timmar eller 30 timmar per vecka.

Enligt LO:s beräkningar skulle bnp minska med på 1,7–3,5 procent om den generella arbetstiden kortas till 35 timmar per vecka. Siffran utgår bland annat ifrån att deltidsanställda inte sänker sin arbetstid, att egenföretagare inte går ner i arbetstid, att fler äldre jobbar längre och att sjukskrivningarna minskar.

– Det är dags att sänka arbetstiden för alla som arbetar i Sverige, för det har vi råd med. Sveriges arbetare behöver en kortare arbetstid och då menar jag alla branscher, säger LO:s ordförande Johan Lindholm.

Som märket

LO vill att arbetstidsförkortningen ska bygga på produktivitetsutvecklingen i Sverige, inte inom de enskilda avtalsområdena, och att en förkortning av arbetstiden ska hanteras på samma sätt som det nationella löneökningsutrymmet, märket.

– Så tänker jag också att man kan göra med arbetstidsförkortningen. Att man kommer överens om att förkorta arbetstiden så många minuter och så många timmar. Då ska det också gälla samtliga i landet, säger Veli-Pekka Säikkälä.

”Politiken ska vara en smörjare i maskineriet, inte ett grus.”

– Det viktiga är, precis som vi sa innan avtalsrörelsen, att nu ska löneökningen börja på en trea. Så gäller det också för arbetstiden. Det ska börja på en trea fortsättningsvis, inte på en fyra.

”Kommer att kosta”

Oavsett hur en arbetstidsförkortning genomförs så kommer det att kosta – det handlar om prioritering, påpekar Veli-Pekka Säikkälä. Hittills när arbetstiden har förkortat i kollektivavtal har det tagits från löneutrymmet.

– När arbetstiden har förkortats tidigare är det klart att det alltid har inneburit en kostnad. Det har det gjort i andra länder och det gör det här också. Men det finns också vinster. Och det är inte så att en arbetstidsförkortning kostar ett till ett utan vinsten är högre än det som tas bort.