DEBATTEN OM LAS

Dahl: Regeringen gör det vi kom överens om

Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp och Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal. Bild: Fredrik Persson/TT

Januaripartierna har presenterat ett omfattande nytt regelverk för svensk arbetsmarknad. ”Budskapet från regeringen är att det vi kom överens om ska genomföras”, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv, under en presskonferens.

Efter långa samtal och förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter fick Sverige i höstas en ny övergripande överenskommelse om lagen om anställningsskydd (LAS). Bakom överenskommelsen står PTK och Svenskt Näringsliv, Kommunal och If Metall.

Regeringen presenterade under måndagen ett helt nytt regelverk som har sin grund i det parterna kom överens om. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) beskrev det som ett av världens bästa omställningssystem under presskonferensen.

– Idag är en bra dag för den svenska modellen. Det här är goda nyheter för svenskt näringsliv och för företagen i Sverige, men också för alla anställda och ytterst för Sverige, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.

– Parternas överenskommelse håller. Den går att genomföra. Och det budskap vi har fått från regeringen och samarbetspartierna idag är att den ska genomföras.

Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, håller med:

– Utifrån den fackliga sidan så är detta ett viktigt steg, det visar på parternas förmåga att reglera arbetsmarknaden. Vi återtar kontrollen av regleringen av arbetsmarknaden, säger han.

Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog välkomnar att allmän visstidsanställning slopas.

Nu får vi ett nytt regelverk, vi får en ny anställningsform, säger han.

Enligt Ingelskog kommer maktbalansen ändras på arbetsmarknaden om reformerna nu genomförs.

Det är nog de största reformerna som någon regering har lagt på decennier, säger han.

Regeringen har levererat, tillägger han.

Förslagen i korthet

Förslaget handlar i korthet om ett stort antal förändringar jämfört med dagens LAS. Det ska till exempel bli enklare och billigare att säga upp medarbetare om det finns sakliga skäl och turordningsreglerna ska utökas till att omfatta tre arbetstagare och gälla alla företag oavsett storlek samt att. Dessutom ska allmän visstidsanställning ersättas med så kallad särskild visstid, vilket innebär att anställningen snabbare än enligt dagens regelverk övergår till en tillsvidareanställning. I förslaget finns också delar som handlar om ett nytt offentligt grundläggande omställnings- och kompetensstöd och ett nytt offentligt studiestöd, det så kallade omställningsstudiestödet.