DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Här är skolan där alla garanteras jobb – ”En helt ny värld”

Ebba Jeppesen utbildar sig för jobb inom hotellbranschen och praktiserar på Clarion Hotel Post. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Praktik på hotell från dag ett och sex månaders jobbgaranti efter examen. Det har gjort hotellprogrammet som Strawberry driver tillsammans med Realgymnasiet till en succé. ”Jag älskar det”, säger Ebba Jeppesen, som går andra året.

Hotellbranschen har länge brottats med brist på personal. Till slut beslutade hotellkoncernen Strawberry sig för att ta saken i egna händer och bidra till en konkret lösning.

Tillsammans med Realgymnasiet tog Strawberry fram hotell- och turismprogrammet som startade 2018 på Quality Hotel Globe i Stockholm. Utbildningen har blivit en stor framgång och finns idag också i Göteborg, Lund/Malmö, Linköping och Sundsvall. För varje år ökar söktrycket.

När utbildningen i höstas startade i Sundsvall var det 90 sökande till de 14 platserna, och redan före jul var intresset inför nästa höst i Stockholm rekordstort – nästan 60 intresserade till 24 utbildningsplatser.

– Nationellt sett har vi dubbelt så många sökande som vi har platser, och i år kommer det att bli ännu fler, säger Tina Hedman, ansvarig för samarbetet med skolan på Strawberry, och en av de som var med och startade den första utbildningen.

Tina Hedman Bild: Pressbild

Ebba Jeppesen går andra året på Realgymnasiets hotellprogram i Göteborg och stortrivs. Två dagar i veckan är hon i skolan och övriga tre dagar är hon på praktik på Clarion Hotel Post vid Drottningtorget.

– Jag älskar det! Ibland känner jag att jag inte vill gå hem. Jag trivs bra och gillar att få lära mig mycket nytt och känna att jag utvecklas. Även om det såklart kan vara tufft att ha frukosten och börja klockan sex på morgonen så blir jag alltid glad när jag kommer hit, säger hon.

Inställd på yrkesförberedande program

Redan när hon som 14-åring extrajobbade i ett kafé upptäckte Ebba Jeppesen att trivdes i arbetslivet. Därför var hon inställd på att gå ett yrkesförberedande program på gymnasiet.

– Hotellprogrammet verkade spännande och intressant, och det är bra att redan under utbildningen få komma ut på hotellen och få se hur det faktiskt är i arbetslivet, säger hon.

Ebba Jeppesen Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Hon drivs av att få testa nya saker, jobba praktiskt och möta människor, och det får hon göra nu.

– Eftersom jag älskar att socialisera mig med människor och är en person som inte vill sitta still passar det här mig jättebra. Det är utvecklande, både personligen och arbetsmässigt.

Att Realgymnasiet redan från start har praktik som en del av utbildningen är en stor skillnad jämfört med andra hotell- och restaurangutbildningar. Den teoretiska delen sker på Realgymnasiet skolor och den praktiska på Strawberrys hotell.

Första året är de två dagar i veckan på hotellpraktik, andra året är det tre dagar, och tredje året fyra. Där får eleverna en handledare och en lärare som utbildar, utvecklar och stöttar.

– Att lära sig konkreta uppgifter gör att de anpassar sig snabbt och blir duktiga och bekväma i arbetet tidigt. Det är roligt och fascinerande att se hur snabbt de mognar, växer och tar ansvar i olika situationer under utbildningen. De är proffsiga, orädda och kan prata för sig, säger Tina Hedman.

”Mycket mer än att städa rum”

Eleverna lär sig avdelningarna konferens, reception, frukost och housekeeping, det vill säga städ och bäddning. Utöver det lär de sig allt från service till it-system, och om Strawberrys värderingar och varumärke.

– Att arbeta på hotell är så mycket mer än att städa rum och servera i restaurangen. Det finns bland annat marknadsansvariga, projektledare, ekonomer, fastighetsskötare och de som arbetar med sociala medier eller hr, säger Tina Hedman.

Under det tredje året väljer eleverna en fördjupning i det som har intresserat dem mest under utbildningen.

De elever som fullföljer sin utbildning med godkända betyg garanteras sedan sex månaders provanställning på ett av Strawberrys hotell när de är klara.

– För oss är utbildningen ett bra sätt att inspirera och forma framtida talanger inom hotell- och turismbranschen. Oavsett om de väljer att fortsätta att arbeta inom Strawberry eller någon annanstans har vi gett dem en förberedelse och erfarenhet som de kan komma långt med, säger Tina Hedman.

Anders Sköld, vd på Clarion Hotel Post, tycker att det är fantastiskt att jobba med Realgymnasiet och med ungdomarna som går hotellprogrammet.

– Att få stötta och vara en del i att driva en gymnasieutbildning är få förunnat, och dessutom är det helt i linje med Strawberrys varumärke. Men vi gör det inte bara för att vara snälla. Vi behöver verkligen kompetens – det är viktigt för hela vår bransch, säger han.

Strawberry ser det som att företaget bidrar till att hela branschen utvecklas, betonar Anders Sköld.

– Får vi in rätt medarbetare är vi med och driver utvecklingen av våra ungdomar. Det är många ungdomar i den här branschen, och om de är ännu mer välutbildade gynnar det oss alla.

Anders Sköld Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Hotellbranschens tillväxt är enorm, enligt Anders Sköld. Bara i Göteborg driver Strawberry 15 hotell, och fler är på väg. Men då måste det gå att få tag på kompetenta medarbetare – något som har varit svårt i och med den stora kompetensbristen.

– Självklart är det här ett sätt att säkra kompetensen. Men det känns också gott i hjärtat. Att först vara med och se ungdomarna utbilda sig, lära sig och utvecklas, och sedan faktiskt också se till att de får ett jobb och kommer in på arbetsmarknaden.

Viktigt att utbildningen håller hög kvalitet

Han är övertygad om att det höga trycket på utbildningen beror mycket på att branschen har fått vara med och styra innehållet.

– Det tror jag är en stor framgångsfaktor då för de här utbildningarna. Jag har själv tre barn och ser hur viktigt det är att utbildningen är på rätt nivå och håller hög kvalitet. Det har Realgymnasiet lyckats väldigt bra med, säger Anders Sköld.

Strawberrys roll är att förmedla vilka behov branschen har och vilken kompetens som är viktig, därefter tar Realgymnasiet över och utformar utbildningen.

– Ett hotell har många discipliner och det är oerhört kraftfullt att kunna tillhandahålla praktik där vi stöttar och hjälper våra elever när de lär sig de olika delarna. Vi ser en enorm utväxling på våra studenter som nu går i trean, hur mycket de har lärt sig under utbildningen, och hur de kan bidra, säger Anders Sköld.

Just nu tycker Ebba Jeppesen att det är allra roligast att arbeta i receptionen, där mycket kretsar kring bemötande och om att hjälpa gästerna.

– Men det är bra att få testa olika avdelningar för då vet man hur det känns och får förståelse för hur de hör ihop, säger hon.

När hon tidigare har bott på hotell har hon inte reflekterat så mycket över allt som händer bakom kulisserna. Nu har hon fått en helt annan inblick i hur alla avdelningar fungerar och hur viktigt det är att de samarbetar.

– Jag blev förvånad över att det finns så många olika vägar att gå och stora möjligheter att arbeta sig uppåt. Först var jag rädd för att det skulle kännas att jag bara kunde bli en sak, men så är det inte. Det är en helt ny värld.

Att eleverna erbjuds ett halvårs jobb inom Strawberry efter sin examen är ett stort plus, konstaterar Ebba Jeppesen.

– När jag är klar kan jag börja jobba direkt – och då vet jag att det är med någonting jag gillar. Det ska bli kul att börja jobba på riktigt men exakt vad det blir är svårt att säga nu.