DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Allt fler varslas om uppsägning

Fler skriver in sig som arbetslösa. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Arbete (TT)

Uppsägningarna fortsätter att dugga allt tätare. I november varslades 7 650 personer, enligt Arbetsförmedlingens nya månadssiffror.

Sakta har arbetslösheten stigit under hösten. Under november tillkom ytterligare cirka 5 000, netto, för att nå närmare 339 000 inskriva arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar i slutet av månaden. Det motsvarar 6,5 procent av arbetskraften, en siffra som bedöms öka måttligt kommande år, till 6,6 procent, enligt myndighetens prognos som presenterades under onsdagen.

Jämfört med november i fjol är 8 000 fler arbetslösa i dag.

Varslen om uppsägningar ökar dock desto snabbare. I november landade siffran på 7 650, cirka 2 000 fler än samma månad i fjol, och en nivå som tilltagit stadigt under hösten.

Men trots den dystrare varselsiffran noterar Arbetsförmedlingen att efterfrågan på arbetskraft är relativt god fortfarande. Och det är också därför arbetslösheten inte bedöms öka särskilt mycket nästa år.

De regionala skillnaderna i arbetslöshet är stora. Lägst är den i Västerbottens län, 3,8 procent, högst i Skåne med 8,7 procent arbetslösa i förhållande till arbetskraften.

Olle Lindström/TT