DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Effekter av vårdkonflikten –semestern i fara

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, träffar arbetsgivarna och medlarna på torsdagen. Arkivbild. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Arbetsmarknad (TT)

Det har varit dödläge i vårdkonflikten samtidigt som övertidsblockaden rullar på. Men på torsdagen träffas Vårdförbundet, SKR och medlarna igen.

Samtidigt rycker en besvärlig säsong för sommarbemanningen närmare. Det kan i vissa fall bli indragna semestrar, enligt SKR.

Vårdfackets övertidsblockad har pågått sedan 25 april, riktad mot samtliga regioner. På måndag 20 maj utvidgas den ytterligare till ett antal större kommuner, bland annat de tre storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg.

Under tiden har det förts sporadiska samtal mellan parterna, Vårdförbundet, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Men några regelrätta förhandlingar har det inte handlat om.

Planera om semestrar

Men på torsdagen träffas fack och arbetsgivare ihop med medlarna igen. Fackets krav handlar bland annat om schemafrågor och kortare arbetstid, något som riskerar bli alldeles för dyrt enligt arbetsgivarna.

– Förhoppningen är att vi kan gå in i mer regelrätta förhandlingar igen, säger SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg.

För klockan tickar. Förutom övertidsblockad har vårdfacket även lagt en nyanställningsblockad som påverkar arbetsgivarnas möjligheter att sent i planeringen inför sommaren plocka in semestervikarier.

– Vi kan behöva göra schemaförändringar, planera om semestrar och i vissa fall dra in semestrar, säger Jeanette Hedberg men lägger till att det sistnämnda förhoppningsvis blir i mindre skala.

"Riskerar bli ännu värre"

Vårdförbundet tycker dock att arbetsgivarna redan innan konflikten inleddes borde ha haft semesterplaneringen klar, så att skylla konflikten för att försvåra sommarbemanningen håller inte.

Att regionerna har sagt upp hyravtalen för att få ner kostnaderna för dyrare inhyrda sjuksköterskor, kommer att göra sommarbemanningen än svårare, enligt Vårdförbundet. Den brukar alltid vara en utmaning.

– Men det riskerar bli ännu värre i sommar, säger Vårdförbundets presschef Matilda Uusijärvi.

Olle Lindström/TT