ARBETSMILJÖ

Här lär sig företagen säkerhet på riktigt – "Pratar om ett före och ett efter"

Björne Karlsson utbildar i Säkerhetsparken. Bakom honom i blå hjälm syns Stefan Kristiansson från företaget FM Mattsson. Bild: Sören Andersson

Fyra år efter starten är Byggbranschens Säkerhetspark en succé. Förra året fick 4 000 personer lära sig hur de ska bli mer harmoniska på jobbet. "Vi pratar om de mjuka värdena, men också om hot och våld", säger utbildaren Björne Karlsson. Nu finns det planer på att bygga fler parker på andra ställen i landet.

– Vi har ju en hotbild. Vi går in hos folk och vi öppnar en kökslucka. Där ligger det en puffra. Det är sådant som händer.

− De vet inte vem de träffar i lägenheten.

Det säger Stefan Kristiansson, som är gruppchef för fastighetsbolaget FM Mattssons. Han berättar att det kan hända både de ena och det andra när hans medarbetare är hemma hos hyresgäster. Men den här dagen är de på Byggbranschens Säkerhetspark.

– Vi är här för att tajta till gruppen och för att använda de mjuka parametrarna, säger han till TN.

– Det handlar om det där dagliga – hur vi bemöter varandra och hur vi uppträder.

För att arbetet ska funka så tryggt och säkert som möjligt är arbetsmiljöarbetet A och O. Det är där Byggbranschens Säkerhetspark kommer in.

En säker arbetsplats i harmoni

I Säkerhetsparken är det Björne Karlsson och hans kollega Håcan Eskilsson som utbildar byggföretag, fastighetsskötare och andra hur de ska arbeta tryggt är fokus inte (bara) på den fysiska tryggheten.

– Vi vill diskutera och reflektera kring arbetsmiljöfrågor – allt ifrån olika värden till hur vi snackar om hur de mår, säger han.

− Vi brukar prata om en säker arbetsplats i harmoni. Hur vi skapar samsyn och vad vi har för attityder mot varandra.

”Hur enkelt är det att ändra attityder ensam?”

De som går kurserna är ofta hela arbetsgrupper. De kommer till säkerhetsparken för att lära sig att arbeta bättre tillsammans och att arbeta mer säkert. Det handlar inte minst om att skapa en samsyn genom djupa dialoger om attityder. Björne Karlsson förklarar att det är är svårare att få till en förändring om inte alla är på samma kurs, utan på kurser med människor från många olika företag. Utbildningen ger bästa möjliga resultat när det är det vanliga arbetslaget, gärna från högsta chef och ner, som är på samma ställe samtidigt.

– Ofta går man utbildningar en och en. Men sedan ska du komma tillbaka till jobbet och var ensam om att tänka nytt. Hur enkelt är det att ändra attityder ensam? Hos oss är de med allihop och ska påminna varandra när de är tillbaka på jobbet, säger Björne Karlsson.

Vad är harmoni för er?

– Vi har det tryggt på jobbet, att vi har kul, att vi tjänar pengar, att vi har ordning och reda, att vi kan prata med varandra. Det är harmoni för oss, säger Björne Karlsson.

Byggbranschens Säkerhetspark öppnade för snart fem år sedan. Syftet är att ”vara en naturlig mötesplats till förbättrad arbetsmiljö och säkerhet genom hela byggprocessen, samt möjligheten till påverkan för innovation och forskning i byggbranschen”, som det står på Säkerhetsparkens webbplats. Men det är inte bara människor som jobbar just i byggbranschen som kommer till parken.

– Vi har alla från Arbetsmiljöverket och Trafikverket till gymnasieelever och LKAB, säger Björne Karlsson.

Inte minst handlar det om att studenter på bygg- och anläggningsutbildningar kan gå utbildningen kostnadsfritt, tack vare ett samarbete med AFA Försäkring, som ägs gemensamt av arbetsmarknadens parter.

Fast sanningen är att spektrumet bland dem som går utbildning är större än så. När Sverige i början av året inledde ordförandeskapet i EU och bjöd kommissionen till Sverige var Byggbranschens Säkerhetspark ett av besöksmålen för några av deltagarna.

– Vi körde morgongymnastik med dem. Det gör man på byggarbetsplatser ibland.

Alltså fysisk gymnastik med en EU-kommissionär?

– Ja, absolut. För att få lite skratt och ha kul. Sedan gick vi runt med dem i grupper och visade vad vi gör, säger Björne Karlsson.

När EU-kommissionen var på toppmöte i Sverige i samband med det svenska ordförandeskapet kom bland andra Nicolas Schmit, EU-kommissionär med ansvar för sysselsättning och sociala rättigheter, och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) på besök i Säkerhetsparken. Den obligatoriska morgongymnastiken kom de inte undan. Bild: Linda Harling/AFA Försäkring

Innan kursdeltagarna går ut i parken för att prata om olika scenerier sker klassrumsundervisning om mjuka värden. Och det är en ganska uppfordrande Björne Karlsson som ställer tuffa frågor till FM Mattssons medarbetare.

– Snackar ni när ni ses? Morgonmöten? Vad snackar ni om då? Frågar ni hur läget är, frågar han.

– Det är väl alltid bra, för det är så man säger, svarar en av kursdeltagarna.

– Varför säger man det, om det inte är det, undrar Björne Karlsson.

– Det är alltid bra. Det är lugnt, säger kursdeltagaren.

– Ungarna kom inte hem på natten? Det är stök hemma? Så morgonmötena handlar om vad ni ska göra under dagen och vilka uppgifter ni har, men ni glömmer bort att det är en människa där bakom, säger Björne Karlsson.

"Vi vill diskutera och reflektera kring arbetsmiljöfrågor – allt ifrån olika värden till hur vi snackar om hur de mår,” säger Björne Karlsson. Bild: Sören Andersson

Till TN säger han att kursdeltagarna ibland kanske uppfattar det som att han inte förstår deras vardag, men syftet med de tuffa frågorna är att komma ner på djupet och att få kursdeltagarna att tänka till.

– Vi pratar om de mjuka värdena, men också om hot och våld. Och om att använda hjälm och knäppa hakremmen. Det mest basala, säger han.

Tanken är att få folk att tänka till själva, snarare än att ge dem pekpinnar. Och när frågorna och reflektionerna är klara får kursdeltagarna sätta på sig bygghjälmar och varselvästar, gå ut i själva parken och börja precis som EU-representanterna: med morgongymnastik.

”Ett före och ett efter”

En av dem som har valt att anlita Säkerhetsparken för en utbildning är Patrik Malmsten som är ansvarig för hälsa, miljö och säkerhet samt säkerhetskyddschef på Solör Bioengergy Utility Solutions. Han är väldigt nöjd med erfarenheterna från utbildningen.

– Det var fantastiskt! Numera pratar vi om ett före och ett efter Säkerhetsparken, säger han till TN.

Solör Bioenergy Utility Solutions arbetar med drift och underhåll av infrastruktur för främst vatten, avlopp och kyla.

– Vi håller bland annat på med vatten och avlopp till kommuner, värmeproduktion till industrier och fastigheter samt motsvarande leveranser till industriparker, säger Patrik Malmsten.

”Det är viktigt att få den gemensamma förståelsen för det vi ska göra. Nu har alla fått samma information och samma bild”, säger Patrik Malmsten. Bild: Pressbild

I diskussioner kring hur företaget arbetade med säkerhet hade han noterat att det fanns en bristande samsyn i frågorna. Framför allt var så kallade schaktgropar ett prioriterat område.

− Vi behövde få en gemensam bild kring av riskerna i arbetet och rätt säkerhetsnivå vid schaktning.

Efter ett tips kom företaget i kontakt med Säkerhetsparken. 30 medarbetare, inklusive chefer. Precis som alla andra inledde de med diskussioner kring värderingar, arbetssätt och hur de är mot varandra som kollegor. Enligt Patrik Malmsten kom många frågor kring arbetsmiljö upp på bordet.

Efter avklarad morgongymnastik fick de göra säkerhetsövningar anpassade efter sin egen vardag.

– Det handlade inte bara om schaktarbete, utan även om till exempel motorkapningar och avspärrningar för trafik, säger Patrik Malmsten.

Kurserna genomfördes i april i år och sedan dess har arbetet med arbetsmiljö på Solör Bioenergy Utility Solutions förändrats tydligt till det bättre. Numera är medarbetarna mer på samma spår och de pratar mer om säkerhet. De agerar dessutom mer förebyggande, gör fler skyddsronder, har en ökad rapportering och bättre riskbedömningar, berättar Patrik Malmsten.

– Det är viktigt att få den gemensamma förståelsen för det vi ska göra. Nu har alla fått samma information och samma bild.

− Säkerhetsparken gjorde detta på ett suveränt sätt. Vi planerar in ett möte med ledningsgruppen där nästa år, säger Patrik Malmsten.

Se, känna, reflektera, tänka, fundera

Claes Thunblad är chef på affärsutveckling på Byggföretagen, där Säkerhetsparken ingår.

− Alltför många utbildningar är av teoretisk art trots att arbetet är praktiskt. Grundidén med Säkerhetsparken att man ska se, känna, reflektera, tänka, fundera – att få öva på verklighetsbaserade situationer, säger han.

Succén med Säkerhetsparken gör att Byggföretagen har börjat kratta manegen för två nya parker på andra platser i landet, berättar Claes Thunblad. Bild: Pressbild

Han berättar att idén om att skapa parken kom från Finland. Där har det redan upprättats tre säkerhetsparker. Efter ett studiebesök där togs idén till Sverige och år 2019 öppnade Byggföretagens Säkerhetspark. Starten blev dock lite haltande – det kom ju en pandemi emellan, bara veckor efter invigningen. Men år 2022 var succén ett faktum.

− Förra året kom det ungefär 4 000 personer på utbildning, ungefär hälften från företag och hälften skolelever, säger Claes Thunblad.

De elever som kommer är både från gymnasieskolan och från yrkeshögskolor. Men Byggföretagen jobbar mycket för att fler organisationer ska välja att utbilda sig i Säkerhetsparken. En viktig målsättning är att fler ska förstå värdet av att ha gått utbildningarna.

− Vi har en långsiktig målsättning att beställare ska börja kravställa om att leverantörer har varit i Säkerhetsparken.

Succén med Säkerhetsparken har också skapat tankar om en expansion.

− Redan nu har vi börjat snegla på att starta en park i södra Sverige. Och i sinom tid kommer vi även titta på att göra det även i norra delen av landet, säger Claes Thunblad.